Prietena mea este suparata, chiar furioasa. Si nu din cauza mea. Ci din cauza femeilor de la televizor. Femeile de pe micul nostru ecran se vind ieftin. Isi fac o imagine dupa niste principii incredibil de rudimentare ale sex-appeal-ului. Un soi de semiprostitutie domina audiovizualul romanesc. Iata argumentele prietenei mele.

Fardul strident, idiot. Se folosesc strategii simpliste: cum ar fi asortarea sacoului mov cu ochii “facuti” foarte mov. Se practica excesul de culori puternice: buzele sint rosii ca focul si, eventual, umflate cu silicon. Sa nu uit sa pomenesc despre bronzul nenatural - foarte multe fatuci sint prajite la propriu. In general, fetele sint lucioase, supraincarcate, sulemenite.

Stiristele o supara cel mai tare pe prietena mea. Imi spune ca pina si la televiziunile obisnuite cu excesul, precum cele din Italia sau Spania, stiristele se intrec in rafinament, fardul lor este fin, natural.

O mai enerveaza si afisarile ostentative pe tocuri foarte inalte - femeile catodice merg prin studio ca niste mutanti cocotati pe proptele la 10-15 cm deasupra pamintului. Fustele foarte-foarte scurte se poarta in combinatie cu un slabit isteric, mutilant - a se vedea cazul Cosmina Pasarin (cindva sic tocmai pentru ca nu era extrem de slaba), acum intr-o varianta zombie, la meteo.

Un alt imperativ timp al modei de televiziune romanesti: trebuie neaparat sa se vada sinii incorsetati pina la sufocare in diverse bluzite, sacouase etc. Hainele storc formele, aspectul fiind unul de femeie chinuita, obosita.

Obiceiuri proaste: mania gulerului alb scos peste reverele sacoului, mania “imblonzitului” indata ce da caldura - la primele raze de soare apar suvitele care coboara in “gherute” pe umeri.

Sa mai amintim si contrastele: unele moderatoare se imbraca parca din piata Cringasi, altele aleg tot ce e mai scump, lucru care nu le asigura deloc un stil onorabil.

Prietena mea da si niste exemple bune. Mihaela Radulescu, zice ea, se imbraca si se fardeaza impecabil (ma enerveaza aceasta alegere, asta e!). Andreea Raicu se imbraca bine, dar are o problema atunci cind isi chinuieste sinii sa iasa cit mai mult de prin camasi sau tricouri.

Apogeul bunului-gust ar fi Venera Arapu - din pacate, ea nu e prea prezenta la televizor, probabil pentru ca acesta este ocupat de tot felul de “croitorasi viteji” precum Botezatu sau Ciobanu. Cam atit cu nervii prietenei mele.