Fondul Monetar International a cerut un audit al privatizarii Societatii Nationale „Tutunul Romanesc“, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache. Conform lui Ursache, auditul va fi realizat de compania PricewaterhouseCoopers.

In cazul in care se constata, atat din analiza facuta de compania auditoare, cat si din rezultatele controlului Curtii de Conturi, ca privatizarea a fost fraudata, aceasta va fi anulata. Ursache a afirmat ca, in cazul anularii contractului de privatizare, SNTR nu va reveni in portofoliul statului, urmand sa fie reluate in scurt timp procedurile de vanzare sau cesionare a contractului.

„SNTR nu este un obiectiv care sa ramana neprivatizat. A fost intotdeauna o societate cautata“, a afirmat Ursache.

Autoritatea pentru Privatizare a incheiat, la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, un contract de vanzare-cumparare cu consortiul Tobacco 2003/UE pentru 56,4% din actiunile SNTR, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 12 milioane de euro, din care 1,6 milioane euro reprezinta pretul actiunilor.

Atat Autoritatea Nationala de Control (ANC), cat si Curtea de Conturi au inceput verificari privind conditiile de vanzare si legalitatea privatizarii. ANC a urmarit daca un teren din zona Baneasa, estimat la cateva milioane de euro, se afla in proprietatea SNTR. Acest lot a fost inclus intr-o operatiune de majorare a capitalului societatii, in urma careia statul a redevenit actionar majoritar.

Potrivit raportului intocmit de ANC, compania detine indirect terenul, dar autoritatea nu a putut sa precizeze daca valoarea acestuia a fost luata in calcul la stabilirea pretului de vanzare.

Tot ieri, presedintele AVAS a admis ca deznodamantul procesului dintre statul roman si firma americana Noble Ventures este imprevizibil. Americanii de la Noble Ventures solicita statului roman 350 milioane de dolari despagubiri pentru anularea contractului de vanzare-cumparare a 94,5% din actiunile Combinatului Siderurgic Resita.

Autoritatile de la Bucuresti au decis, in 2003, rezilierea contractului cu Noble Ventures, pe motiv de neplata a doua rate consecutive din pretul de cumparare a actiunilor CSR, cu scadenta la 31 decembrie 2001 si 31 decembrie 2002. In baza acestei decizii, compania americana a dat in judecata statul roman, cerand initial suma de 200 milioane de dolari.

In cazul in care instanta da castig de cauza Noble Ventures, cei care vor suporta despagubirile sunt contribuabilii romani, spune Ursache. Acesta a precizat ca o vina importanta in esuarea privatizarii CSR o are si statul roman, pentru ca a dovedit destule slabiciuni in maniera de control al modului cum Noble Ventures si-a indeplinit obligatiile.