Unii dintre baronii locali incep sa se retraga din prim-planul vietii publice, predand afacerile copiilor lor. Asa s-a intamplat in Ramnicu Valcea, unde fostul presedinte al PSD Valcea s-a retras din viata publica, promovandu-l pe ginerele sau, lider PD.

In plus, fiul fostului baron, Horatiu Gabriel Comanescu, a infiintat o firma prin care a inceput sa faca afaceri cu Oltchim SA, imediat dupa ce tatal sau a devenit membru in Consiliul de administratie al combinatului chimic. Mai mult, in mod suspect, el a inceput sa se ocupe de "stingerea" unor datorii ale firmelor-tepusa din jurul combinatului.

Asa a facut cu datoria de 2,6 miliarde de lei a unui infractor, bazandu-se probabil pe influenta locala a liderului PSD, nimeni altul decat tatal sau. Oltchim SA Ramnicu Valcea s-a plans Politiei, la mijlocul anului trecut, ca a fost trasa in piept de "omul de afaceri" Gheorghe Dan Mihai, in varsta de 26 de ani, din Rm. Valcea.

Ca administrator al Silcontab SRL, acesta a achizitionat produse chimice in valoare de 2,607 miliarde de lei, achitand marfa cu patru file cec fara acoperire.

Cu cateva zile inainte, pe 21 mai 2003, acelasi individ fusese condamnat de Tribunalul Valcea la 3 ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere, fiind gasit vinovat pentru o alta teapa de 500 de milioane de lei, trasa firmei Cominco SA Oltenia. Aici intra in scena Horatiu Gabriel Comanescu, fiul baronului valcean.

In luna februarie 2004, cand escrocul era judecat pentru teapa trasa SC Oltchim, beizadeaua lui Comanescu a preluat datoria acestuia catre Oltchim, ajutand astfel la diminuarea pedepsei date de tribunal. Conform contractului, Oltchim SA a cesionat in favoarea firmei beizadelei, Horicom Traian SRL, creanta pe care o are la Silcontab SRL, in suma de 2.607.003.021 lei.

La randul ei, Horicom Traian SRL se obliga sa achite debitul, dar prin compensare cu marfuri aflate deja in custodie la SC Oltchim SA.

Din datele inregistrate la Registrul Comertului reiese ca tanarul Comanescu si-a infiintat SRL-ul la 22 de ani, imediat dupa ce tatal sau a preluat functia de presedinte al CJ Valcea si chiar in momentul in care era desemnat membru in Consiliul de administratie al Oltchim.

Aceste "afaceri" nasc tot felul de intrebari in capul valcenilor, numai in mintea procurorilor anticoruptie nu: ce motive avea Horia Traian Comanescu, fiul celui care a condus ani de zile destinele PSD Valcea, sa preia o datorie de 2,6 miliarde de lei, creata de un escroc dovedit si condamnat de instantele de judecata? Cum a reusit el sa "incropeasca" in numai cativa ani o afacere de miliarde

de lei? A avut vreun rol Iulian Comanescu, seful PSD Valcea, membru in CA al Oltchim, in derularea de astfel de afaceri dubioase? Directorul general al societatii, Constantin Roibu, are o explicatie: este vorba doar de "buna sa credinta", care ar fi fost inselata. Iulian Comanescu o da pe copiii sai "naivi, de si-ar da si haina de pe ei".

"Vreau sa precizez, in primul rand, ca ambii mei baieti sunt persoane foarte darnice si, din pacate, naive uneori, cred ca in anumite cazuri si-ar da si haina de pe ei. Dar afaceri cu societatea de care pomeniti fac multi altii, asa ca nu vad ce este ilegal in faptul ca fiul meu face acest lucru.

Am aflat ca marfa pe care a depus-o drept gaj este achizitionata cu acte in regula, pentru ca s-au facut controale de catre institutiile abilitate", a explicat tatal-baron.