O informatie a scurtcircuitat ieri redactiile ziarelor: Raluca Sandu, fiica presedintelui FRF, Mircea Sandu, ar fi fost data in urmarire generala, iar pe numele ei s-ar fi emis deja un mandat de arestare pentru trafic de droguri! In timp ce surse din Parchetul General vorbesc despre operatiuni care o au in vizor pe Raluca Sandu, oficiali ai aceleiasi institutii evita orice comentariu.

“Dosarele se afla in lucru si nu putem spune pentru cine s-au dispus masuri operative. Un grup de persoane, intre care si Raluca Sandu, se afla in cercetari cu privire la posibila implicare in trafic si/sau consum de droguri. Acest lucru presupune desfasurarea unor actiuni operative, intre care si emiterea unor ordonante de a nu parasi tara sau de urmarire generala sau internationala.

Acum nu putem asocia o astfel de actiune cu numele vreunei persoane. Peste circa doua saptamini va vom putea da insa toate amanuntele si, va garantez, veti avea ce scrie!”, ne-a declarat un anchetator de la Brigada Antidrog.

Reteaua “Nastase - Robert Sandu”

Stirea “intersectarii” Ralucai Sandu cu drogurile parea plauzibila, mai ales ca venea dupa arestarea varului ei, narco-traficantul (de cocaina) Robert Sandu, nepot de frate al lui Mircea Sandu.

Totodata, se adauga scandalului de acum citiva ani, cind Raluca a fost dusa la o sectie de Politie dupa ce, intr-un bar din centrul Bucurestiului, s-a gasit un pliculet de cocaina linga masa la care stateau ea si iubitul ei din acea vreme, Walter Zenga.

In urma cu doua saptamini, intr-o declaratie oficiala, procurorul-sef Gheorghe Muscalu lasase sa se inteleaga ca in dosarul “Reteaua Eugen Nastase - Robert Sandu” sint vizate si nume mari ale sportului (inclusiv fotbalisti de marca). Acestia isi procurau droguri de la reteaua amintita.

Ce spune procurorul-sef Muscalu

“Bomba” a fost dezamorsata de procurori, insa doar pe jumatate. “Nu exista nici un mandat de arestare pe numele Ralucai Sandu. N-a fost nici o perchezitie - cel putin la sectia mea si la structura mea teritoriala. In ce priveste dosarul lui Robert Sandu, nu pot sa fac nici o conexiune cu Raluca Sandu: nu pot nici sa confirm, nici sa infirm daca ea este cercetata sau nu.

Deocamdata nu am de facut comentarii pe tema asta”, ne-a declarat procurorul-sef Gheorghe Muscalu. Acesta conduce, practic, toate anchetele mari privind cele mai importante retele de droguri din Romania, inclusiv “reteaua Eugen Nastase - Robert Sandu”.

Intrebat daca Raluca Sandu se afla sau nu in atentia Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din Parchetul General, procurorul Muscalu a raspuns: “Nu pot sa precizez nimic in legatura cu asta”.

Robert Sandu, varul traficant

In dosarul “Reteaua Eugen Nastase - Robert Sandu” sint arestate deja, conform procurorului sef Muscalu, sase persoane. Printre acestea se afla cei doi capi, Radu Eugen Nastase (arestat in luna martie, dupa o operatiune in care s-a facut uz de focuri de arma) si Robert Mircea Sandu.

Dupa ce a fost urmarit general timp de aproape trei luni, varul Ralucai Sandu s-a predat si se afla acum in arestul Directiei Cercetari Penale a IGP, din Calea Rahovei. Pina sa fie dat in urmarire generala, Robert Sandu a lucrat ca portar la FRF, institutia condusa de unchiul sau.

De la Ion Ion Tiriac la Walter Zenga

Primele asocieri ale Ralucai Sandu cu drogurile au fost facute de presa, discret, la inceputul anului 2002, cind s-a zvonit ca aceasta s-ar fi aflat la o clinica de dezintoxicare din SUA. Era o perioada in care Raluca renuntase la turneele de tenis pe motiv ca-si trateaza o accidentare. In acea vreme, ea locuia impreuna cu iubitul ei, Ion Ion Tiriac, fiul celebrului fost tenisman Ion Tiriac.

La sfirsitul aceluiasi an, Raluca Sandu a intrat in vizorul Politiei Romane, Directia Antigrog. De aceasta data, ea se afla in compania noului ei prieten, fostul mare fotbalist italian Walter Zenga, intr-un bar central. Intimplator, la o masa vecina se afla si fostul ei iubit, Ion Ion Tiriac, impreuna cu alte VIP-uri din lumea sportului.

In apropierea mesei la care stateau Raluca si Zega, si destul de aproape de mesele lui Tiriac junior si Dan Petrescu, s-a gasit un pliculet de cocaina.

Raluca si Zenga au dat cu subsemnatul la sectie, dar nimic deosebit din punct de vedere judiciar nu s-a mai intimplat. Surse din Parchet spun insa ca Raluca si alte citeva persoane suspecte au fost monitorizate atent de politie si de serviciile secrete ce au in atentie retelele “moartii albe”. Arestarea lui Robert Sandu a readus-o in atentie si pe verisoara sa Raluca.

Christian Levant, Ondine Ghergut

Mircea Sandu: “Ce pot sa-i fac eu? Este viata ei”

Mircea Sandu, tatal Ralucai, se afla in Portugalia, unde participa la Euro 2004 in calitate de oficial. Ca presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, Nasu’ este observator la partidele care se desfasoara in localitatile Porto, Aveiro, Guimaraes si Braga.

Domnule Sandu, Raluca va fi cercetata in dosarul in care deja a fost arestat Robert. Stiti, cu drogurile...

Si ce sa fac eu acum? Este ceva oficial?

Nu. Dar...

Cred ca sint jocuri. Ea are un nume si e ruda cu Robert. Da bine pentru presa sa faca anumite analogii. Miine se poate spune ca eu sint creierul acelei afaceri, nu? Ce pot sa fac?

In cazul Ralucai exista un precedent. A mai fost interogata in cazul “Office”, cind s-au gasit droguri linga masa la care statea impreuna cu Zenga.

Daca stam impreuna la masa si eu bag droguri in mine, asta ce inseamna? Ca si dumneavoastra sinteti consumator sau traficant, nu?

Credeti ca Raluca ar putea fi vinovata?

Autoritatea parinteasca se dizolva oficial cind copilul implineste 18 ani. Dupa acea virsta, noi, ca parinti, nu mai avem decit drepturi morale. Ce pot sa-i fac eu Ralucai? Este viata ei. Nici nu prea ne intilnim in ultima vreme. Este plecata pe la turnee ba in Japonia, ba in America...

Poate a intrat intr-un cerc dubios, poate a luat stupefiante din curiozitate si n-a mai putut sa se opreasca...

Nu cred. Nu vreau sa ma antepronunt, dar nu cred aceste zvonuri.

Dumneavoastra ati incercat sa consumati droguri?

Nu. Mi-am impus o autoprotectie. Nu ma bag, ca sa nu-mi fac rau. Si asa fumez si nu-i bine deloc.

Pe nepotul Robert ati incercat sa-l ajutati? La relatiile dumneavoastra...

De ce sa-l ajut? Nu l-au prins cu droguri asupra lui. Acasa au facut perchezitie si tot nimic. Singura proba se bazeaza pe o convorbire a lui Robert, ca ii ascultau telefonul, cu unul despre care anchetatorii sustin ca este traficant. Vorbeau despre “cirese”. Ii zicea: “Vreau sa-mi aduci si mie niste “cirese”. Sa fie de iunie, nu de mai”. Asta-i toata treaba.

(Laurentiu Ciornei)

Ev. Zilei

Articol Libertatea:

Dupa arestarea nepotului lui Mircea Sandu, membru al unei grupari de traficanti de cocaina, presedintele FRF primeste o noua lovitura. De aceasta data, numele fiicei sale, Raluca, e asociat cu traficul de stupefiante. O ampla ancheta declansata de politisti de la Antidrog si procurori o vizeaza si pe jucatoarea de tenis, cunoscuta mai ales pentru relatiile ei amoroase cu barbati celebri.

Necazurile in familia Sandu au inceput in luna februarie, dupa ce anchetatorii l-au arestat pe nepotul Robert Mircea, membru al unei retele de traficanti de cocaina. Cautat timp de doua luni, tanarul s-a predat la inceputul lui iunie. Procurorii au anuntat ca dosarul cu pricina e unul "greu".

De altfel, procurorul sef de sectie George Muscalu, din Parchetul General, ne-a confirmat ca mai multi sportivi sunt luati in vizor in aceasta ancheta. Zilele acestea, un nume a "rasuflat" totusi: Raluca Sandu, verisoara primara a lui Robert.

Tenismena Raluca Sandu, al carei nume a mai fost vehiculat in scandaluri legate de droguri, e pe "lista neagra" a procurorilor chiar daca acestia au refuzat sa spuna raspicat care e calitatea fiicei sefului FRF in dosar. "Nu pot sa spun nici ca e, nici ca nu e cercetata", ne-a spus procurorul Muscalu. Anchetatorii au audiat sau urmeaza sa audieze cel putin 30 de persoane in acest caz.

in ciuda secretomaniei, nici o persoana din Parchetul General nu a infirmat informatia portivit careia numele Ralucai apare in dosar.

"Raluca nu e omul care sa vanda droguri"

Politistii de la Antidrog se feresc, la randu-le, sa faca declaratii in acest caz. "Numele de Raluca Sandu nu imi spune nimic. Nu stiu daca exista vreun mandat de arestare pe numele acestei persoane, pentru ca nu avem atributii de urmarire", a declarat chestorul Damian Miclea, seful DGCCOA.

Iar la Tribunalul Bucuresti numele Ralucai nu apare in nici un registru in care sunt mentionate mandatele de arestare. Avocatul Florin Gatejan, care s-a ocupat la inceput de dosarul in care e arestat si nepotul boss-ului fotbalului, spune ca Raluca nu l-a contactat pana acum pentru a o apara.

"Am vorbit cu anchetatorii, dar nu mi-au dat nici o informatie, pentru ca nu am delegatie pentru acest dosar. Nu stiu sa fie acuzata de ceva. Am auzit ca Raluca a fost citata, dar nu stiu pentru ce si nici nu am de unde sa o iau. Oricum, il astept pe tatal ei sa vina din Portugalia sa imi dea imputernicire, daca va vrea sa ma ocup de dosar.

Raluca nu e omul care sa vanda droguri", a spus Gatejan.

Articol de: Cristian Burcioiu, Madalina Patra

Libertatea