Majoritatea gradinitelor din Bucuresti nu mai au, de citeva saptamini, nici un loc liber in anul scolar care va incepe la toamna. Parintii spun ca s-au vazut pusi in situatia sa apeleze la “pile” sau sa ofere spaga ca sa-si poata inscrie copiii la o gradinita.

Pentru a solutiona toate cererile venite din partea parintilor, directorii gradinitelor sint nevoiti sa sporeasca numarul de locuri aprobate de catre Inspectoratul Scolar Municipal Bucuresti (ISMB). “De citeva zile nu mai avem nici un loc si am depasit deja numarul repartizat de la inspectorat. Noi avem 160 de locuri, dar am inscris 240 de copii.

Cererea este destul de mare”, spune Luminita Sferlea, directoarea Gradinitei 47. Cu mare greutate un parinte mai poate gasi, in aceasta perioada, o gradinita unde sa mai fie un loc liber. “Noi am depasit numarul de locuri, dar mai inscriem. Trebuia sa avem 60 de copii, dar o sa inscriem pina la 75. Pina acum avem 68 inscrisi”, ne-a spus directoarea Gradinitei 75.

Ca sa-si poata trimite din toamna copiii la gradinita, parintii sint dispusi sa dea si spaga numai sa faca rost de un loc. Unii dintre ei sustin ca la inscriere li s-au cerut bani. “Am primit sesizari de la parinti care spuneau ca au dat bani pentru a-i inscrie pe copii. De exemplu, la Gradinita 197, la inscriere se cerea o taxa de 600.000 de lei.

Noi am facut un control, dar am constatat ca suma nu este pretinsa ilegal. Comitetul de parinti a stabilit-o”, spune Viorel Tiganescu, inspector general adjunct in cadrul ISMB. El ne-a dezvaluit ca si unii parinti care au incercat sa-si inscrie copiii la gradinitele 41 sau 252 s-au plins ca li s-au pretins sume de bani.

“Am verificat, dar sesizarile nu s-au confirmat”, sustine inspectorul.

Pentru anul scolar 2004-2005, gradinitelor din Bucuresti le-au fost distribuite peste 22.000 de locuri, iar numarul grupelor care trebuie formate se ridica la 1.100, asadar 20 de copii in grupa. Reprezentantii ISMB sustin ca locurile sint insuficiente deoarece, fata de alti ani, tot mai multi bucuresteni isi trimit copiii la gradinita.

“Pentru a rezolva situatia, cred ca, in 2005, in fiecare sector ar trebui sa se mai construiasca o gradinita”, e de parere Viorel Tiganescu.