Un studiu efectuat de o companie internationala din industria produselor de lux arata ca in Romania exista circa 12.000 de oameni care cistiga lunar aproximativ 100.000 de euro, deci isi pot permite in fiecare luna cite o masina de lux, ne-a spus Oliver Petcu, managerul unei companii de consultanta.

Numarul destul de mare de oameni care cistiga anual in jur de 1,2 milioane de euro arata ca Romania are un potential de consum pentru produsele de lux mult mai mare decit s-ar crede, sustine Petcu, managerul CPP. Estimarea avansata de Oliver Petcu nu pare sa-l surprinda pe Andi Dumitrescu, director de cercetare la compania GfK Romania.

“Noi nu am realizat pina acum un studiu care sa includa veniturile celor doua extreme ale societatii: oamenii foarte saraci si cei foarte bogati. Studiile pe care le-am facut in ultimii ani demonstreaza insa o discrepanta foarte mare intre consumatorii cu venituri sub medie si peste medie. O zecime din populatia Romaniei, de exemplu, consuma la fel de mult ca jumatate din populatia Romaniei.

Diferenta se pastreaza de citiva ani buni”, spune Andi Dumitrescu. O parte din cei 12.000 se regasesc, in mod cert, printre oamenii din topul celor mai bogati 300 de romani, intocmit si anul acesta de saptaminalul economic “Capital”.

In 2002, doar 1.771 de romani cu venituri de peste 32.000 de euro

Ministerul Finantelor nu are o statistica la zi a cistigurilor romanilor, ierarhizate pe niveluri de venit. Nici nu va avea aceste informatii deoarece Fiscul nu inregistreaza statistic decit veniturile de natura salariala, care se supun impozitarii globale, ne-a declarat un oficial din MFP.

Restul veniturilor, de tipul banilor cistigati din speculatii bursiere, dobinzi bancare, vinzari de proprietati sau dividende nu sint centralizate. “Ne intereseaza sa stim daca un contribuabil a platit toti banii datorati pe impozit. Cistigurile care nu se impoziteaza global, ci direct de unde se cistiga banii, nu ne mai preocupa.

N-avem nici un text de lege care sa ne permita sa tinem o asemenea evidenta”, ne-a declarat sursa citata. Sigur, daca Fiscul este interesat de cistigurile unui anumit contribuabil, poate sa adune toate informatiile in functie de codul numeric personal al acestuia, a mai spus oficialul MFP.

In 2002, doar 1.771 de romani cistigasera sume care sa depaseasca un miliard de lei, echivalentul a aproximativ 32.000 de euro. “Este greu de crezut ca sint atit de numeroase persoanele cu venituri anuale de peste 1,2 milioane de euro, chiar daca am lua in considerare veniturile din afaceri”, sustin oficialii Finantelor.

Doar daca nu cumva studiul amintit, care “pipaie” potentialul de consum al pietei produselor de lux, nu estimeaza si veniturile din asa-zisa economie “gri”.

“Nici un roman nu cistiga lunar, numai din salariu, 100.000 euro. Potrivit studiilor noastre, cele mai mare salarii sint obtinute in domeniul bancar. Presedintii si vicepresedintii bancilor au un salariu net de circa 20.000 dolari. Insa daca ne referim la venituri obtinute din afaceri, exista peste 12.000 de romani care cistiga lunar 100.000 euro.

Iar domeniile principale ar fi industria petroliera si comertul. Si sa nu uitam ca se cistiga bani frumosi, poate chiar peste 100.000 euro/lunar si din escrocherii si inginerii financiare”, ne-a spus George Butunoiu, directorul Alexander Hughes Romania.