Cercetatorii din Austria si Statele Unite au realizat in premiera mondiala o “teleportare”, mai exact tranferarea proprietatilor unui atom catre alt atom, reusita care ii face pe oamenii de stiinta sa spere ca visul computerelor cuantice, super-rapide si cu capacitate de stocare uriasa, ar putea deveni in curind realitate.

Departe de a fi comparabil cu teleportarea personajelor cunoscutei serii “Star Trek” de pe nava Enterprise pe o alta planeta, experimentul pare a fi mai degraba prozaic. El presupune transferarea caracteristicilor esentiale ale unui atom la un altul aflat in apropiere, in conditii strict controlate in laborator.

Cele doua experimente, realizate la Universitatea din Innsbruck, respectiv la Institutul American pentru Standarde si Tehnologie (NIST), deschid insa calea urmatoarei generatii de computere.

“Astfel de rezultate reprezinta un pas semnificativ spre a face din procesarea cuantica a informatiilor o realitate,” spune fizicianul Rainer Blatt, de la Universitatea din Innsbruck, cel care, impreuna cu Christian Roos au condus experimentul echipei austro-americane.

Salt in nor cuantic

Proprietatile transferate in timpul experimentului sint asa-numitele proprietati cuatice ale atomului, adica energia, miscarea, cimpul magnetic si alte caracteristici fizice. Cheia intregului proces consta intr-un fenomen numit “cuplare cuantica”, pus in discutie pentru prima oara de Einstein in urma cu aproape 70 de ani.

Potrivit acestei teorii, doua particule manipulate de o sursa coerenta de lumina, cum ar fi o raza de laser, se pot comporta asemenea unor gemeni, care comunica telepatic.

Spre deosebire de fizicienii austrieci, care au utilizat atomi de calciu, cercetatorii de la NIST au folosit trei atomi de beriliu. Primul pas a constat in crearea “retelei” intre cei doi atomi. Apoi proprietatile lor cuantice au fost masurate cu precizie si replicate prin laser la un al treilea atom, localizat la opt microni departare.

A fost nevoie de doar patru milisecunde pentru a finaliza operatiunea. In ambele experimente precentul de reusita al transferului a fost similar: 75-78%.

Despre teleportarea cuantica au vorbit prima data specialistii IBM, in 1993, iar primele experimente au fost facute in 1997, cind s-a reusit transferul unei unitati de informatie cuantica (qubit), utilizind fotoni “cuplati” si o fibra optica . Noul experiment este unic pentru ca au fost implicati atomi, fara nici o legatura fizica intre ei pentru transferul proprietatilor.