Migratia masiva spre oras din perioada comunista a facut ca Bucurestiul sa devina cel mai aglomerat oras din Europa centrala si de est, in care densitatea populatiei se schimba de la o ora la alta. Potrivit datelor furnizate de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, in Capitala traiesc 2.070.235 de persoane.

Neoficial insa, sociologii sustin ca pe 228 de km patrati, atit cit masoara Bucurestiul, se inghesuie peste 3,5 milioane de oameni, veniti din toate colturile tarii. Minati de saracie, provincialii s-au pripasit in cartierele muncitoresti, care au inflorit in jurul mastodontilor industriali, si n-au mai plecat.

Devenit capitala Tarii Romanesti in timpul domniei lui Gheorghe Ghica, Bucurestiul este cunoscut ca fiind primul oras din lume care a introdus iluminatul cu petrol lampant. Mult mai tirziu, a fost numit “Micul Paris”, care, treptat, s-a transformat intr-un furnicar, in care numarul celor care au buletin de Bucuresti este inventariat din patru in patru ani, in preajma alegerilor.

Recensamintul din 1798 consemna, in Capitala, 6.006 de case si 30.030 locuitori. In doua secole, populatia Capitalei a crescut de 66 de ori, devenind una din cele mai aglomerate metropole din Europa: pe un kilometru patrat se inghesuie 9.079 oameni, in conditiile in care in Paris, pe aceeasi suprafata, locuiesc 890 de oameni, in Berlin - 3.905 de locuitori, in Viena - 3.850, in Budapesta - 3.

674, iar in Bratislava - 1.226.

Sectorul 3, campion la capitolul inghesuiala

Cea mai mare densitate de suflete pe kmp se inregistreaza in cartierele muncitoresti. Atrasi de programele ceausiste, sute de mii de ardeleni, munteni, dar, mai ales, moldoveni, au venit sa-si faca un rost in Capitala. Au fost “depozitati” in cutiile de chibrituri din preajma fabricilor in care munceau.

Despre locuitorii din sectorul 4 se poate spune ca sint ceva mai relaxati: pe 32 de kmp isi duc traiul 321.018 de suflete (10.032 loc./kmp). Surprinzator, in sectorul 5, pe 28 de kmp, traiesc 269.311 de oameni (9.618 loc./kmp). Sectorul 1, considerat “rezidential”, are 3.446 loc./kmp, cu 500 mai putini decit in Berlin.

“Populatia Capitalei fluctueaza de la o ora la alta”

“Facem actiuni de punere in legalitate in special la periferie. Foarte multi ajung sa-si faca buletine atunci cind au nevoie de pasaport sau cind se angajeaza. Facem apel la cetatenii Bucurestiului sa vina la Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei pentru a face demersurile necesare intrarii in legalitate.

Sub rezerva faptului ca populatia fluctueaza de la o ora la alta, in functie de schimbarile de domiciliu si de plecarile definitive in strainatate, in sistemul national informatizat de evidenta populatiei figurau, la 31 martie, 2.070.235 de persoane”, ne-a declarat inspector principal Mariana Alexandreanu, purtatorul de cuvint al Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei.