Fenomenul contrafacerilor este considerat in alte state crima mai ales ca in ultimii ani a luat o mare amploare in economia mondiala. Daca un kilogram de canabis aduce un profit de 2.000 de euro, un kilogram de CD-uri piratate baga in buzunarul falsificatorilor 3.000 de euro, in conditiile in care riscul unei sanctiuni penale pentru traficul de produse contrafacute este extrem de mic.

In Romania, lupta impotriva contrafacerilor este ingreunata de actuala legislatie, a declarat Gabriel Turcu, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (REACT) in cadrul unui seminar organizat impreuna cu Imprimeria Nationala. Legea nr.

202/2000 prevede obligativitatea ca pentru retinerea de vamesi a marfurilor contrafacute, companiile titulare de marci sa depuna o garantie bancara care sa acopere valoarea in vama a produselor sechestrate. Daca nu se constituie aceasta garantie, autoritatea vamala procedeaza la efectuarea vamuirii si astfel nu mai exista nici un caz de contrafacere.

Procesele dureaza in medie cam doi-trei ani, timp in care banii depusi drept garantie sunt blocati. In aceste conditii, companiile renunta adesea la aceste actiuni. REACT solicita eliminarea obligativitatii platii acestei garantii.

In cele mai multe cazuri este vorba de zeci de mii de dolari. De exemplu, pentru un transport de 40.000 de ceasuri falsificate, trebuia depusa o garantie de 80.000 de dolari, a spus Turcu. Recent, a fost depistat un caz in care o companie chinezeasca a incercat sa introduca in tara 18 conteinere cu produse contrafacute. "Au reusit sa intre cu un conteiner. Au fost depistate 13.

000 de perechi de pantofi Puma pentru care garantia era de 25.000 de dolari. S-a decis sa nu se plateasca aceasta garantie si acest caz nu mai exista", a afirmat Gabriel Turcu.