Schimbarile la fata si de culoare politica au devenit moneda curenta in aceasta campanie electorala. Candidati de stinga au devenit brusc, dupa alegeri, de dreapta si invers. Doctrinele politice au fost schimbate din mers, s-au descopeit noi afinitati si simpatii politice.

In toata aceasta schimbare a ramas si un lucru stabil: polititicienii, intotdeauna aceiasi, chiar daca de fiecare data au incercat alte discursuri politice in fata electoratului. Intr-o astfel de situatie ar putea fi chiar presedintele PRM, Corneliu Vadm Tudor, care, din nationalism declarat (cu asa-zise nuante "luminoase") incearca trecerea la crestin-democratie.

Sau cel putin asa lasa sa se inteleaga ultimile sale declaratii publice. In opinia analistului Daniel Barbu, sansele de reusita ale unui asemenea demers sint mici.

"Daca acest om politic isi face o doctrina neabatuta din regionalizarea Romaniei, din autonomie politica locala, daca are o anumita viziune despre drepturile omului, despre omul prezent in retelele de asociativitate, precum familia, asociatii profesionale, sindicate etc.

, daca toate acestea elemente sint adoptate astazi de catre CV Tudor, sigur ca el va putea deveni un politician social-crestin", a comentat Barbu.

Referindu-se la faptul ca, in ultimul timp, CV Tudor l-a laudat pe taranistul Victor Ciorbea, ca pe un lider valoros, necorupt, corect, Barbu a afirmat ca nu este exclus ca "tribunul" sa incerce confiscarea PNTCD. "Probabil este una dintre ipotezele la care lucreaza CV Tudor si care face parte din acest pachet de europenizare a PRM.

Sigur ca un partid de acest gen, de indata ce Romania va intra in UE, ar putea avea doua cai: sa vireze fie spre grupul parlamentar al Europei Natiunilor, care este un grup de partide extremiste, nationaliste sau provincialiste, fie spre marea familie a popularilor europeni, care este tot mai putin un grup crestin-democrat, si mai mult o familie politica conservatoare, cu elemente agrariene,

precum si democrat-crestine. Sigur ca CV Tudor ar fi cu totul neinspirat daca n-ar cauta o astfel de legitimare internationala in familia politica europeana dominanta sub raportul rezultatelor la ultimile alegeri", a subliniat Barbu. Analistul a mai spus ca daca acesta este planul lui CV Tudor, atunci acesta ar trebui sa spuna clar ca PRM nu mai este un partid nationalist, ci crestin-democrat.

"Nu stiu daca este dispus sa faca acest pas si cu cita seriozitate il va face. Are interesul strategic sa faca acest lucru, iar acest flirt cu Ciorbea este un element al unei asemenea ipoteze", a conchis Daniel Barbu.