Cu 48 de ore inainte de deschiderea sectiilor de votare, PSD Cluj-Napoca a aruncat pe piata ceea ce se vrea arma secreta si decisiva: un interviu cu Gheorghe Funar, publicat in cotidianul local “Adevarul de Cluj”, intr-un spatiu publicitar platit de organizatia municipala a PSD.

Interviul poarta titlul “Funar sprijina Marea Impacare”, mesaj similar celui folosit de reclama candidatului PSD Ioan Rus. Cu aceasta ocazie, tirajul ziarului a fost suplimentat cu 40.000 de exemplare, cumparate de PSD si impartite gratuit prin oras.

Interviul, realizat de staff-ul de campanie electorala al PSD, contine citeva replici absolut uluitoare ale lui Gheorghe Funar, cunoscut pina acum drept un critic infocat al PSD si al candidatului acestuia, Ioan Rus.

Intrebat cine crede ca va cistiga turul al doilea, secretarul general al PRM afirma ca e greu de spus, “desi Ioan Rus are prima sansa pentru ca il avantajeaza experienta pe care o are in administratie si faptul ca a dovedit reale calitati de manager”. Funar crede ca “clujenii il vor alege pe cel care are experienta”.

Intrebat ce le transmite sustinatorilor, in pragul celui de-al doilea tur de scrutin, avind in vedere ca dupa primul tur si-a indemnat electoratul sa nu il voteze pe “candidatul de limba romana al UDMR”, Funar a dat-o la intors: “Stiu ca am un electorat fidel, care ma iubeste, crede in mine si stie ca imi doresc, ca si ei, ceea ce este mai bun pentru Cluj.

Cred ca mesajul meu dupa primul tur a fost gresit inteles. Eu nu am nimic cu etnia maghiara si cred ca pericolul maghiarizarii Clujului s-a diminuat fata de perioada 1992-2004. Acest pericol a scazut si datorita eforturilor mele, dar si pentru ca, astazi, Romania si Ungaria sint membri NATO. Daca a venit timpul schimbarii, atunci sa mergem pina la capat si sa realizam o Mare Impacare.

De aceea, pentru turul ll, recomand sustinatorilor mei sa-l voteze pe omul care poate realiza aceasta impacare istorica, pe cel care are sustinerea tuturor etniilor din oras, romani, maghiari, germani si rromi”.

Funar nu mai sprijina “Marea Impacare”

Contactat de “Evenimentul zilei” pentru a face precizari in legatura cu pozitia adoptata, Gheorghe Funar a ezitat, ieri, sa recunoasca in mod deschis sprijinul pentru Ioan Rus. Cu toate acestea, el a declarat ca isi asuma interviul.

El a tinut sa faca insa o mica observatie: “Nu sint de acord cu titlul si cu modul de paginare a interviului, adica chiar deasupra reclamei cu Ioan Rus”.

Pretul tradarii aduce PRM in pragul sciziunii

Clujenii au fost ieri socati de afirmatiile facute de Funar in interviu. Oamenii se intreaba ce s-a intimplat si care este pretul schimbarii de atitudine a fostului primar.

Variantele vehiculate merg de la ideea intelegerilor facute la Bucuresti de liderii PRM si PSD pina la cea a unor promisiuni de NUP pe dosarele lui Funar aflate pe rolul instantelor clujene, protectia unor afaceri de familie si chiar existenta unor contracte banoase pentru lucrari de subantrepriza la un mare proiect care se va intinde pe mai multe judete in Transilvania si care va costa mai multe

miliarde de dolari.

Printre cei surprinsi de declaratiile lui Funar se numara si deputatul PRM Damian Brudascu. El spune ca Funar nu i-a dat un raspuns precis in legatura cu interviul electoral al colegului sau de partid. “Este clar ca exista un pret. Eu, personal, voi continua sa il sustin pe Emil Boc pentru ca sint consecvent ideilor mele.

Am si dat un comunicat in care imi exprim dezacordul fata de modul in care Ioan Rus intelege sa-si faca campania electorala”, a spus deputatul PRM Damian Brudascu.

Dumitru Costin se plinge de “teroarea” PSD

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat la BBC ca oameni din staff-ul PSD ar fi facut presiuni asupra directorilor intreprinderilor de stat sa anunte ca il sustin, de fapt, pe Ioan Rus, dupa ce BNS anuntase ca il sprijina pe Emil Boc pentru Primaria Municipiului Cluj-Napoca.

“In primul rind, cred ca cei din staff-ul lui Rus - nu cred ca el personal - au inceput sa faca un tur de forta pe la toti directorii de societati, regii, deci firme cu capital de stat, unde isi au propriii oameni, sa le ceara ca, in cel mai scurt timp posibil, sa-si convinga oamenii sa se dezica de lideri, de reprezentantii acestora, si sa anunte public ca ei il sustin in continuare pe Rus

pentru fotoliul de primar. Ce sa va spun? O teroare, in opinia mea, sau un gen de abordare a acestui fenomen care nu are nici o legatura cu anul pe care il traim. In primul tur de scrutin, BNS l-a sustinut pe candidatul PSD Ioan Rus. Dumitru Costin a declarat ca s-a razgindit pentru ca, “in ultima perioada, PSD a facut promisiuni neonorate si a avut o serie de reactii ciudate.

In celelalte localitati, spune Dumitru Costin, filialele BNS vor decide singure ce candidat sa sprijine.