Dintre cele 41 municipii resedinta de judet plus municipiul Bucuresti au fost adjudecate din primul tur 14, printre care Bucuresti (Alianta PNL-PD), Alba (PD), Baia Mare (PNL), Constanta (PSD), Deva (PNL), Giurgiu (PNL), Miercurea Ciuc (UDMR), Pitesti (PSD), Sibiu (FDGR), Targu Jiu (PSD), Targu Mures (PSD), Timisoara (PNTCD), Tulcea (PSD), Vaslui (PSD).

Pentru turul al doilea, au ramas in disputa 28 de municipii resedinta de judet. PSD participa in 23 dintre „finale“, iar candidatii Aliantei - tot in 23. Cele mai crancene lupte se duc intre candidatii Aliantei PNL-PD si cei ai PSD in cele cinci sectoare ale Capitalei si in orasele Cluj si Iasi.

Tot intre Alianta si PSD sunt in disputa primariile din 20 de municipii resedinta de judet: Cluj-Napoca, Iasi, Arad, Bistrita, Resita, Zalau, Braila, Buzau, Calarasi, Craiova, Focsani, Alexandria, Suceava, Targoviste, Slobozia, Ploiesti, Piatra Neamt, Drobeta Turnu Severin, Slatina.

In orasele din Transilvania, cu exceptiile Cluj si Arad, unde PSD s-a situat mai bine in primul tur, candidatii Aliantei sunt principalii favoriti. In schimb, candidatii PSD s-au plasat mai bine in primul tur in orasele din Moldova si Oltenia. Exista si aici exceptii. La Piatra Neamt, cei doi candidati au fost despartiti de doar 29 de voturi, iar, la Slobozia, de doar opt voturi.

La Bacau, Calarasi, Braila, Suceava, Slatina, primarii-candidati ai PSD au fost depasiti sau egalati de contracandidatii lor, tendinta fiind de schimbare.

In turul doi, UDMR participa in trei municipii resedinta de judet. La Baia Mare si Satu Mare, UDMR, cu sprijinul PSD, spera sa ii invinga pe candidatii Aliantei. La Sfantul Gheorghe, disputa cu candidatul PSD este o formalitate.

In doua orase din Moldova, suprematia PSD este contestata de PUR. Bacau si Galati - fiefuri economice ale PSD - au fost simboluri ale dominatiei social-democrate. De aceea, au constituit surprize ale acestor alegeri locale, in sensul ca nu au fost castigate de PSD din primul tur.

La Bacau, Dumitru Sechelariu are ca rival un om de afaceri local, membru al unui partid care, timp de trei ani, a fost partener la guvernare cu PSD. La Galati, Nicolae Dumitru, candidatul si actualul primar PSD, concureaza contra lui Eugen Durbaca (PUR), fost primar pesedist intre 1992 si 2000.

Cateva dispute interesante exista chiar in cadrul Aliantei PNL-PD. La Brasov, pentru scaunul de primar concureaza democratul George Scripcaru, care a obtinut in turul intai 48.448 de voturi, si liberalul Ioan Ghise, care a obtinut 21.704 de voturi.

Si la Ramnicu Valcea, orasul va ramane in Alianta. Mircia Gutau (PD, 15.216 voturi in turul intai) se va confrunta cu Stefan Zamfirescu (PNL, 14.435).

Analistul politic Cristian Preda considera ca „miza adevarata a turului doi este stabilizarea politica a Aliantei PNL-PD. Daca castiga la Cluj, Iasi si sectoarele Bucurestiului, atunci se poate constitui intr-un pol politic atractiv. Daca pierde, victoria lui Basescu este anulata. Inseamna ca fenomenul de bipolarizare nu a fost consacrat.

In functie de rezultatele din turul doi se poate confirma sau infirma bipolarizarea politica“.

La randul sau, analistul politic Cristian Parvulescu considera ca miza cea mai importanta o constituie alegerile din Cluj si Bacau, unde PSD incearca sa castige, pentru a rezolva simbolic criza prin care trece. Bacaul reprezinta o miza simbolica, in timp ce Clujul este o miza politica. Castigarea Clujului ar putea duce la relansarea partidului in Transilvania.

In plus, prin aceste orase, grupul de la Bacau si grupul de la Cluj isi joaca mentinerea influentei in partid. Bucurestiul nu mai reprezinta o miza, situatia fiind transata cand Alianta a castigat majoritatea in consilii“.