Listarea la Bursa a rafinariei Petromidia (RRC) a starnit suspiciuni privind manipularea pretului prin volum. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a fost sesizata initial de ziarul Cotidianul, apoi chiar de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). De asemenea, incepand de ieri, Comisia incearca sa afle daca ordinelor de cumparare li s-a acordat prioritatea corecta.

Suspiciunile pornesc de la faptul ca un numar foarte mare de actiuni au fost vandute la pretul de 116 lei chiar in conditiile in care unii cumparatori ofereau deja 300-400 de lei. Cele mai mari vanzari au fost facute chiar de companii membre ale grupului Petromidia.

Dupa unele informatii din piata, in mod independent, SIF 3 Transilvania a profitat de moment pentru a vinde o cantitate mare de actiuni la acelasi pret. Cumulul de tranzactii a dus la blocarea calculatorului, care nu a putut procesa mai mult de 2,1 miliarde de operatiuni.

Pretul de 116 lei este cel la care principalii vanzatori, rafinaria Vega si SIF 3 aveau actiunile inregistrate in contabilitate, astfel ca era cea mai mica suma pentru care vanzatorii nu ar fi consemnat pierderi. Petromidia spune ca nici una dintre operatiunile desfasurate nu a fost ilegala.

Ancheta a ajuns in atentia publicului larg inainte de finalizare din cauza ca deputatul PRM Daniel Ionescu a publicat in Romania Mare un material acuzator bazat pe informatii si concluzii partiale. Ionescu, fost comisar CNVM, si-a construit rechizitoriul impotriva lui Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Attila Verestoy, Gabriela Anghelache, Stere Farmache si Sorin Rosca Stanescu.

Lista acuzatiilor includea deturnare de fonduri, spalare de bani, evaziune fiscala, manipularea pietei, administrare frauduloasa, tranzactii cu sine si inselaciune.

Alti acuzati, din partea carora deputatul PRM s-a ales deja cu procese, sunt presedintele Bursei, Sergiu Oprescu, Sorin Rosca Stanescu (pe care il acuzase ca ar fi publicat informatii favorabile operatiunii de listare) si inspectorul BVB Ionel Oprea.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ancheteaza listarea la bursa a Rafinariei Petromidia (RRC). Exista suspiciuni de manipulare a pretului prin volum, ne-a declarat presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, care a spus ca rezultatele nu vor fi publicate decat peste aproximativ o saptamana. Ancheta a fost declansata in urma cu aproape doua luni, la sesizarea ziarului Cotidianul.

Suspiciunile pornesc de la faptul ca un numar foarte mare de actiuni au fost vandute la pretul de 116 lei, chiar in conditiile in care unii cumparatori ofereau 300-400 de lei. Cele mai mari vanzari au fost facute chiar de companii membre ale grupului Petromidia, care, conform declaratiilor presedintelui Dinu Patriciu, a incercat, in acest fel, sa mareasca lichiditatea si atractivitatea actiunilor.

Dupa unele informatii din piata, in mod independent, SIF 3 Transilvania a profitat de moment pentru a vinde o cantitate mare de actiuni la acelasi pret. Cumulul de tranzactii a dus la blocarea calculatorului, care nu a putut procesa mai mult de 2,1 miliarde de operatiuni.

Pretul de 116 lei este cel la care principalii vanzatori, Rafinaria Vega si SIF 3 aveau actiunile inregistrate in contabilitate, astfel ca era cea mai mica suma pentru care vanzatorii nu ar fi consemnat pierderi. Daca, in cazul companiilor din Rompetrol, o posibila explicatie ar putea fi vanzarea catre societatile afiliate, tranzactiile facute de SIF 3 nu-si gasesc inca explicatia.

Petromidia spune ca nici una dintre operatiunile desfasurate nu a fost ilegala.

Ancheta a ajuns in atentia publicului larg inainte de finalizare, din cauza ca deputatul PRM Daniel Ionescu a publicat in Romania Mare un material acuzator, bazat pe informatii si concluzii partiale. Ionescu, fost comisar CNVM, si-a construit rechizitoriul impotriva lui Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Attila Verestoy, Gabriela Anghelache, Stere Farmache si Sorin Rosca Stanescu.

Lista acuzatiilor includea deturnare de fonduri, spalare de bani, evaziune fiscala, manipularea pietei, administrare frauduloasa, tranzactii cu sine si inselaciune.

Alti acuzati, din partea carora deputatul PRM s-a ales deja cu procese, sunt presedintele bursei, Sergiu Oprescu, Sorin Rosca Stanescu (pe care il acuzase ca ar fi publicat informatii favorabile operatiunii de listare) si inspectorul BVB Ionel Oprea.

Acesta din urma era acuzat de complicitate, dar se apara spunand ca tocmai el este cel care a sesizat CNVM. Referitor la acest lucru, suntem in masura sa rectificam, in sensul ca sesizarea lui Oprea a fost depusa dupa ce comisia aflase de situatie de la reporterii ziarului Cotidianul. Acest lucru ne-a fost confirmat, ieri, de Gabriela Anghelache.

Contactat, directorul BVB, Stere Farmache, a evitat sa ne spuna daca bursa stia deja de investigatiile declansate de CNVM in momentul in care Ionel Oprea a depus sesizarea.

Comisia a fost sesizata, ieri, de ziarul Cotidianul cu privire la o alta situatie. Dupa ce, la un moment dat, sedinta de tranzactionare a fost suspendata, brokerii au acuzat ca nu le-au intrat in piata ordinele de cumparare chiar dupa 20-30 de minute.

In timp ce o parte a micilor cumparatori incercau sa prinda cate ceva la pretul de 116 lei pe actiune, tranzactiile masive au continuat sa se deruleze cu regularitate.