Tinerii din mediul rural se afla in atentia Guvernului, care vrea, printr-un proiect de lege, sa le acorde facilitati financiare pentru investitii in productia agricola. Pana in prezent, prin Legea 646/2002, li se acordau tinerilor pana in 40 de ani terenuri pana la 1000 de metri patrati pentru construirea unei locuinte si teren agricol pana la zece hectare plus scutirea de unele taxe.

Modificarile aduse actului normativ prevad acordarea, o singura data, a unei sume pentru infiintarea de exploatatii agricole viabile, cuantumul acestui sprijin urmand a fi aprobat prin hotarare de guvern. Pe langa acesta, se are in vedere alocarea unui sprijin financiar de 50% din valoarea investitiilor pentru activitatile alternative de valorificare a resurelor din spatiul rural.

De asemenea, pentru activitatile ce fac obiectul programelor de sprijin ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, beneficiarii acestei legi pot primi cu 10% mai mult pentru fiecare forma de sprijin acordata producatorilor agricoli.

Pe de alta parte, in actul normativ este prevazut ca tinerii pot beneficia, in continuare, de scutirea de taxe si impozite pe terenurile si constructiile cu destinatie agricola. Pentru o mai buna utilizare a spatiilor zootehnice dezafectate si a plantatiilor vitipomicole abandonate, se propune ca acestea sa se acorde cu titlu gratuit beneficiarilor legii.