In ciuda vremii capricioase din ultima perioada, numarul turistilor pe litoral ar putea cunoaste o crestere in acest an. Potrivit unui studiu efectuat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, numarul turistilor care isi vor petrece vacanta pe litoralul romanesc va creste cu 15-20% fata de vara anului 2003.

Cresterea se datoreaza in primul rand programelor sociale, investitiilor din ultimii ani in spatiile de cazare. Pe de alta parte, in studiu se arata ca o mare contributie la cresterea numarului de persoane care aleg plaja Marii Negre se datoreaza preturilor practicate, care nu au crescut fata de anul trecut.

Mai mult chiar, unele hoteluri, in cazul statiunilor din sud, practica preturi mai mici decat in 2003. La mare cautare si in aceasta vara vor fi gazdele, unde preturile pot fi negociate cu proprietarul. Pe de alta parte, preturile pentru sapte nopti de cazare prin agentiile de turism la hotelurile de doua stele sunt cuprinse intre 1,3 si 2,4 milioane lei, in luna iunie, in functie de statiune.

Pentru cei care doresc sa stea la un hotel de trei stele, preturile la cazare, pentru ultimele zile din iunie, sunt cuprinse intre doua si 3,2 milioane de lei pentru sapte nopti. De la 1 iulie, tarifele vor fi majorate cu 60-90% fata de luna iunie, iar din august se anunta ca vor fi din nou cresteri.

Persoanele care nu vor reusi sa profite de soare si de apa marii in timpul sezonului vor avea un avantaj daca aleg luna septembrie pentru o vacanta la mare, fiindca preturile la cazare vor reveni in cea mai mare masura la cele din luna iulie.

Pentru cei care vor sa-si petreaca vacanta in alte destinatii, cum ar fi Grecia, Spania, Italia sau Turcia, preturile practicate de agentiile de turism sunt cuprinse intre 100 si 300 de euro pentru sapte nopti de cazare la hotel de doua stele. La un hotel de trei stele, tarifele pentru o saptamana variaza intre 200 si 450 euro de persoana.