Secretarul general al ONU, Kofi Annan, s-a pronuntat categoric impotriva prelungirii cu inca un an a exceptarii personalului militar american de la prevederile Tratatului de la Roma, din 1998, privind deferirea militarilor care se fac vinovati de crime de razboi in fata Curtii Penale Internationale (CPI), care a inceput sa functioneze de anul trecut.

Exceptarea, care a fost acordata SUA doi ani la rand, expira la 30 iunie si Washingtonul doreste sa o reinnoiasca. SUA au invocat ca motiv al solicitarii ca militarii lor sa nu intre sub incidenta prevederilor tratatului teama ca acestia sa nu fie pusi sub acuzare in mod nejustificat sau din motive politice.

Kofi Annan a declarat acum ca prelungirea exceptarii nu se justifica, mai ales in lumina abuzurilor comise de militarii SUA impotriva detinutilor irakieni.

"Timp de doi ani m-am pronuntat cu putere impotriva exceptarii si ar fi nepotrivit sa se sustina o noua exceptare, dat fiind abuzurile din Irak si cu atat mai neintelept ar fi din partea Consiliului de Securitate sa accepte o asemenea solicitare", ceea ce "ar discredita Consiliul si ONU in ansamblul sau in calitatea lor de promotori, ai domniei legii".

Cert este ca de data aceasta va fi deosebit de dificil pentru SUA sa obtina cele noua voturi necesare aprobarii de catre Consiliul de Securitate a prelungirii imunitatii. Asa se si explica de ce luna trecuta SUA au retras un proiect de rezolutie inaintat initial, in speranta ca printr-o activitate sustinuta de lobby sa intruneasca voturile necesare.

De pe acum, Franta, Germania, Spania, Brazilia si China au anuntat ca se vor abtine de la vot (ultima vanturand chiar posibilitatea recurgerii la dreptul de veto), pe lista abtinerilor posibile mai figurand Romania, alaturi de Chile si Benin. Tara noastra, dupa cum se stie, a fost prima din lume care a semnat cu SUA o intelegere bilaterala prevazand imunitatea cetatenilor americani in fata CPI.

Ulterior insa, dupa ce Uniunea Europeana si-a exprimat dezacordul fata de gestul Bucurestiului, Romania, prinsa intre ciocan si nicovala, s-a vazut nevoita sa dea inapoi si nu a mai ratificat intelegerea perfectata cu SUA. Acum exista posibilitatea sa se abtina de la votul din Consiliul de Securitate. Ramane de vazut.

Metoda portitelor de scapare sau a vaslitului in doua luntre s-a mai aplicat cu folos de atatea ori pana acum. Vorba lui Caragiale, "Impartial ca tot romanul".