Bucurestenii au lasat acasa urna, buletinul si stampila si au votat, la iarba verde, berea, spritul si micii. Primarii? Sa stea ei duminica in Capitala, ca alta treaba n-au!

Jeepuri ori limuzine foarte luxoase, foarte rapide si foarte nemtesti se puteau vedea cat e drumul spre Snagov de lung, intr-un iures estival menit sa confirme dilematica intrebare ?au sau n-au romanii bani??

Nu ne tinem dupa ei, ca merg prea repede, si alegem alta iesire din Bucurestiul cu usile sectiilor de votare larg deschise, doar li s-o zgandari oamenilor simtul civic. Cand e vorba de iesit la iarba verde de alegeri sau de renuntat la tigari in ziua internationala antifumat, cuvantul ?invers? e numitorul comun al tuturor romanilor.

Iesirea spre Pantelimon si apoi spre Cernica a fost asaltata cu un elan ce denota importanta de altadata a cavaleriei.

?Padurea e a tuturor. S-o protejam?. ?Cine va avea padure in viitor, va avea aur? sau ?Nu faceti focul in padure?. Pancarte din vremurile de mult date dracului, dreptunghiulare, comode, acum tocmai bune de atatat focul gratarelor. Din doi in doi copaci, cate o familie se rasfata sumar imbracata la umbra teilor si mirosul micilor.

?Ati fost la votare?? Capul familiei se sprijina in sticla cu bere si face cu barbia un semn evaziv, ceva gen ?alta data? sau ?du-te tu?.

Pe malul lacului, chestia datului cu stampila pare de pe alta planeta: ?Aici e duminica, aici e frigarui, fiecare cu ce a adus, copiii stau si ei si se joaca; uite, ala e frate-miu, ia uite ce peste a prins! Baaa, stai cu fata ca a venit paparati de la Realitatea si ti-apare burta la stiri?.

Fratele arata pestele in soare, iar vantul de pe balta ii poarta raspunsul inapoi: ?Ce daca, orice burta ascunde o comoara?.

?La vot? Pai nu-i pacat de soarele asta?!?

Pentru amatorii de suvenire, intreprinzatori din afara Bucurestiului au adus o caruta, ?de aia cum le picta Grigorescu?. O caruta pe bune, suita pe o remorca. E de vanzare? ?Trei sute, spune omul, garantat originala?. Trei sute de ce? ?De euro?. Pentru cei mai cu pretentii, un coup頤in secolul trecut, cu pavilion negru asteapta eventualii clienti.

Da' asta cat e? ?50 de milioane, e de pe vremea boierilor, nu se mai face de astea, e facuta numai la ciocan. E toata cu piesele ei, i-am pus decat semnalizare, in rest... Ia uite ce foi la arcuri are!?.

Mai departe si mai la umbra de manele (sunt si aici), o pereche in varsta joaca volei. Ati fost... ?La vot??, ghiceste doamna intrebarea. ?N-am fost azi la vot, am iesit la aer, nu-i pacat de soarele asta?? Pe o masa de camping, sta in apa un buchet de flori salbatice culese, probabil, dis-de-dimineata. De departe, se aud clopotele Manastirii Cernica .

Acelasi peisaj si la Pasarea. Doar ca micii, frigaruile si berile se consuma in pauzele de dupa scaldat. Lume, ca pe stadion. Un strat de fum de mangal pluteste ca un halou in padurea de tei si stejari. Nu lipsesc nici lautarii. Un semn sa faci si vin trei cu doua acordeoane plus o vioara. Repertoriul e fix: ?Un braul oltenesc cu strigaturi?.

Basca un refren la obiect: ?Berea, vinu' si grataru' e mai tare ca primaru'?.

Duminica primarilor a ramas in Bucuresti, unde, asa cum am stabilit, se vor da in folosinta ceva parcuri noi, se vor amenaja piete, locuri de joaca, centre antidrog, locuinte pentru tineri, pensii on-line si locuri de veci cu antifurt. Azi, au spus alegatorii, noi ne-am luat liber.