Harta rezultatelor alegerilor locale arata ca Alianta PNL-PD domina in regiunile cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, in timp ce PSD isi mentine controlul asupra zonelor sarace si in mediul rural. Exemplara in acest sens este diferenta dintre Bucuresti si Vrancea.

La Bucuresti, Alianta a castigat majoritatea in consiliile de sector si in consiliul general, plus patru primarii de sector si Primaria Capitalei. La Vrancea, sub conducerea lui Marian Oprisan, PSD domina consiliul judetean si are primari in 64 din cele 72 de localitati ale judetului, inclusiv in Focsani.

De altfel, PSD se lauda cu numarul foarte mare de mandate obtinute in turul ll- 794, respectiv 43,51%, adica mai multe cu 7 procente decat PNL si PD la un loc - dar majoritatea sunt in mediul rural. Fata de 2000, PSD a pierdut patru municipii resedinta de judet si patru sectoare - pornind de la premisa ca Marian Vanghelie ramane atasat acestui partid.

PSD a castigat 14 municipii resedinta de judet, PNL are 9, PD alte 9, iar candidatii Aliantei D.A. sunt victoriosi la Cluj si Bucuresti. Liberalii au reusit sa se patrunda in zona Moldovei, cea mai importanta victorie fiind cea de la Botosani, fieful lui Octav Cozmanca.

Democratii lui Basescu si-au marcat teritoriul in zona de vest a Transilvaniei, dar au reusit sa se impuna si la Slatina, cu un candidat de doar 28 de ani. PUR l-a invins la Bacau pe Dumitru Sechelariu, iar ambele tabere incearca acum sa descifreze aceasta surpriza.

Timisoara ramane ultima reduta a PNTCD, iar la Sibiu electoratul roman - care n-a putut emigra in Germania - a votat aproape in unanimitate cu Klaus Johannis. UDMR a castigat fara probleme la Miercurea-Ciuc si Sfantu Gheorghe, dar, surprinzator, a luat si Satu-Mare, unde pana acum a fost primar roman (ajuns insa in arestul Parchetului).

In schimb, la Targu Mures, maghiarii au pierdut din nou in fata unui candidat roman, Dorin Florea, neafiliat la nici un partid. In ceea ce priveste numarul de voturi, in turul doi al alegerilor, candidatii PNL, PD, precum si ai Aliantei D.A. au fost sustinuti de 43,6% din electoratul care s-a prezentat la urne. PSD a fost votat doar de 40,55% din alegatori.

Avand in vedere experienta din perioada 2000-2004, nu mai ramane de vazut decat cate zile vor trece pana cand primarii vor incepe sa migreze de la un partid la altul.

Adevarul - 22 iunie 2004

In cele 40 de resedinte de judet au fost alesi 14 primari PSD, 10 PD, 9 PNL, 3 de la UDMR si cate unul de la Partidul Umanist, PNTCD, Forumul Democrat al Germanilor si un independent.

Alianta PD - PNL a reusit sa cucereasca 12 primarii detinute din 2000 de partidul de guvernamant si una – cea de la Cluj - detinuta de PRM.

PSD a preluat din punct de vedere tehnic patru primarii care acum patru ani aveau alta afiliere.

Dar dintre acestea in trei - Constanta, Pitesti si Vaslui e vorba de un primar reales care a migrat la PSD, iar la Iasi, Gheorghe Nechita a fost ales dupa o perioada de interimat de sase luni, cand l-a inlocuit pe Constantin Simirad, trecut si el la PSD pe durata ultimului sau mandat.

Acum, PSD nu mai are nici o singura primarie intr-o resedinta de judet din Transilvania, a pierdut patru primarii din nordul si centrul Moldovei - Botosani, Suceava, Piatra Neamt si Bacau, a pierdut la Braila, unde castiga pentru prima oara un candidat al PNL, ca si in traditionalele sale fiefuri de la Tulcea, Slatina, Calarasi, Resita si Ramnicu Valcea.

UDMR are acum trei primarii resedinta de judet - castigand pentru prima oara la Satu Mare, la Miercurea Ciuc si la Sfantu Gheorghe, unde Albert Almos a castigat pentru a patra oara consecutiv, ca si Eugen Cristea la Vaslui - singurii primari dintr-un municipiu resedinta de judet realesi fara intrerupere din 1992.

PSD a pierdut si 4 din cei 6 primari de sectoare ale Capitalei, pe langa infrangerea lui Mircea Geoana de catre Traian Basescu.

Asadar in orasele mari, PSD nu sta prea bine si de fapt aici niciodata nu a excelat.

Pe ansamblul municipiilor din 103, PSD a castigat 39 iar Alianta PD-PNL 37.

La orase din 214 aproape jumatate dintre primarii - 105 au fost castigate de partidul de guvernamant, fata de 66 ale Aliantei.

Dar capitolul unde PSD sta cel mai bine este la comune unde a castigat 1558 din 2821 de primarii adica circa 55%.

Este lesne de observat ca 90 la suta dintre localitatile Romaniei sunt comune si fiecare dintre ele, chiar si daca are 100 de locuitori alege un primar, adica exact ca si Bucurestiul cu doua milioane.

BBC