Baroana Emma Nicholson, Membru al Parlamentului European, saluta decizia Romaniei de a pune capat traficului de copii. Cu toate acestea, spune fostul raportor pentru Romania, "mai sunt inca multe de facut. Coruptia trebuie sa fie eliminata din radacini si cei vinovati trebuie adusi in fata justitiei. (...) Guvernul trebuie sa prinda pestii cei mari, dar si pe cei mai mici."

Emma Nicholson a declarat: "Salut cu caldura progresele constante inregistrate de Romania in ceea ce priveste sistemul de sanatate si dezvoltare a celor 6,5 milioane de copii din aceasta tara.

Acest lucru reprezinta rezultatul politicilor solide adoptate de actualul Guvern, pentru a se asigura ca Romania isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si al Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite pentru Drepturile Copilului."

Emma Nicholson a adaugat: "Romania, in parteneriat cu Uniunea Europeana, Organizatia Mondiala a Sanatatii si donatori importanti precum Banca Mondiala, a dezvoltat cu succes un model durabil in domeniul protectiei copilului, care va deveni un model pentru intreaga regiune. Acesta reprezinta un pas important in eforturile acestor state de aderare la Uniunea Europeana.

Mai sunt inca multe de facut. Coruptia trebuie sa fie eliminata din radacini si cei vinovati trebuie adusi in fata justitiei. Pentru a realiza acest lucru, Guvernul trebuie sa prinda pestii cei mari, dar si pe cei mai mici. Oricum, salut cu caldura progresele Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, precum si atitudinea pozitiva de care a dat dovada in ultimii 3 ani."

Pana la recentele alegeri europene, Emma Nicholson a fost raportor al Parlamentului European pentru Romania, ducand o lunga campanie de imbunatatire a drepturilor copiilor si de stopare a traficului cu copii.

Nota catre jurnalisti :

Pentru mai multe informatii, contactati Richard Watts, The Campaign Company

Tel: +44 20 8688 0650 sau +44 7710 782719

E-mail: Richard@thecampaigncompany.co.uk

Luari de pozitie:

Ambasadorul SUA si-a exprimat regretul pentru interzicerea impusa de UE

Ambasada Statelor Unite a aflat din presa ca propunerea premierului de a interzice, in esenta, adoptiile internationale a fost aprobata de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor fara schimbari substantiale. La randul nostru, am transmis aceste informatii la Washington.

Daca va fi aprobata in plenul Camerei Deputatilor, propunerea primului ministru va anula, in fapt, adoptiile internationale ca optiune in asigurarea viitorului copiilor abandonati din Romania.

Nu suntem convinsi ca Romania, prin mijloace locale, are capacitatea de a absorbi numarul actual de copii abandonati si orfani, fara a recurge la institutionalizarea lor pe termen lung, ceea ce, in mod evident, nu este in interesul copiilor.

Recomandarile Guvernului SUA privind acest subiect au fost oferite pentru a ajuta copiii romani abandonati. Recomandarile noastre ar fi oferit flexibilitate in rezolvarea unei tragedii umane care continua si pe care Romania nu o poate rezolva singura.

Regretam ca primul ministru a respins aceste recomandari si speram ca reprezentantii Camerei Deputatilor vor lua in considerare modificarile cuvenite, in interesul acestor copii, atunci cand vor dezbate proiectul de lege.