Dupa mai bine de 3 ani, Consiliul Concurentei investigheaza piata cimentului din Romania, ne-a declarat George Musliu, vicepresedintele institutiei, subliniind faptul ca verificarile sunt aproape de final. "Este un volum foarte mare de informatii. S-au strans pana acum mii de documente, pe care inspectorii de concurenta le prelucreaza", explica Musliu durata controlului.

Analiza la care lucreaza in prezent inspectorii Consiliului Concurentei are in vedere faptul ca preturile practicate pe piata interna sunt semnificativ mai mari decat cele practicate la exportul aceluiasi sortiment de ciment. Un document guvernamental dezvaluia anul trecut ca, pe piata interna, pretul s-a majorat de 3 ori, in conditiile in care oferta era de 2 ori mai mare decat cererea.

In schimb, s-a semnalat o scadere continua a pretului produsului livrat la export, in paralel cu majorarea accentuata a pretului cimentului destinat pietei interne. Oferta de ciment de pe piata interna este asigurata, integral, de trei grupuri industriale, si anume: Heidelberger Cement, Lafarge si Holcim.

"Analiza Consiliului Concurentei urmareste si acele aspecte care ar putea proba faptul ca aceste companii isi impart piata Romaniei, fiecare furnizand ciment numai in anumite zone, fara a se interfera reciproc", afirma George Musliu.

Anul trecut, Consiliul Concurentei s-a confruntat cu probleme noi in acest sector de activitate, cele 3 companii fiind implicate impreuna in anumite afaceri derulate pe piata interna. Astfel, intr-un contract de vanzare-cumparare de zgura, incheiat cu ISPAT SIDEX, cumparatorul era reprezentat de cele trei companii de ciment.

Acestea s-au mai asociat, fiind suspectate de incalcarea regulilor concurentei, in actionariatul unei societati care, urma sa preia controlul asupra singurului terminal din Portul Constanta specializat in servicii portuare de operare a cimentului vrac.

"Intelegand ca aceasta asociere ridica dubii serioase din punct de vedere al coordonarii comportamentului concurential al producatorilor de pe piata cimentului, partile implicate au renuntat la exercitarea controlului in comun in cadrul societatii achizitoare, in sensul ca acesta a revenit doar lui Lafarge Romcim", precizeaza Musliu.

Semnatarii documentului guvernamental (ministrii Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea si Mihai Tanasescu), care a lansat anul trecut ideea ca piata cimentului din Romania se afla sub dictatura unui cartel format din cei trei producatori, Heidelberg-Lafarge-Holcim, au propus plafonarea cresterilor excesive ale pretului la tona de ciment.

Propunere care nu a mai fost luata in discutie de la momentul aparitiei raportului, fiind asteptate rezultatele controlului Consiliului Concurentei. "Investigatia va fi finalizata pana la sfarsitul lunii viitoare", promite vicepresedintele Consiliului Concurentei.