Datornicii la plata energiei par sa nu mai aiba scapare. Peste 1.900 de societati cu datorii la Electrica Banat si Electrica Dobrogea vor fi executati silit de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru datorii de 1.977 miliarde lei (datorii restante, fara majorari de intarziere si penalitati).

"Creantele se predau la AVAS in aceasta saptamana", ne-a declarat Constantin Chivulescu, directorul economic al Electrica. Practic, incepand de saptamana viitoare, restantierii se pot trezi fara cele mai atractive active ale lor, AVAS urmand sa le vanda. Mai mult, dupa privatizarea filialelor Banat si Dobrogea, grupul italian ENEL va decide soarta datornicilor.

Categoric, daca nu platesc, acestia nu vor primi energie electrica, deconectarea fiind mecanismul la indemana investitorului. Cum insa ENEL are interesul sa-si vanda marfa, deconectarea nu este solutia ideala.

"Grupul italian poate solicita consumatorilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, constituirea de garantii", ne spune Ion Lungu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Astfel, consumatorii cu restante pot depune orice forma de garantare: scrisoare de garantie, depozit, angajament, garantie imobiliara etc.

Potrivit directorului Chivulescu, garantiile sunt o solutie partial fezabila. "Constituirea unei garantii nu este o problema simpla. Depinde de capacitatea agentului economic de a-si constitui o garantie, precum si de birocratia bancara", spune directorul Electrica. In opinia sa, consumatorii care nu platesc facturile curente trebuie deconectati.

"Autoritatea publica care decide reconectarea unui agent economic este obligata sa-si asume responsabilitatea platii, potrivit legislatiei in vigoare", informeaza Chivulescu, subliniind faptul ca "facturile la energia electrica ar trebui sa fie titluri executorii".