Pentru a marca aparitia in librarii a mult asteptatei sale autobiografii, intitulata simplu My Life (Viata mea), fostul presedinte american Bill Clinton a oferit, la New York, o gigantica receptie, la care au participat peste o mie de persoane, crema vietii politice si mondene de peste Ocean, inclusiv vedete de la Hollywood, ca Uma Thurman, pe seama ei si a ex-locatarului Casei Albe facandu-se

numeroase glume, datorita ultimului film al celebrei actrite, "Kill Bill 2"... ...Daca cineva "il va ucide pe Bill", acela va fi cu siguranta din randul criticilor literari, care par a avea serioase rezerve asupra calitatilor cartii din punct de vedere stilistic.

In schimb, publicul de rand a asteptat cu nerabdare miezul noptii, cand in librarii, care au ramas deschise pana la asemenea ora tarzie, au fost puse in vanzare primele exemplare. Masivul volum de 957 de pagini a fost tiparit de catre una din cele mai importante edituri americane (Alfred Knopf) in 1,5 milioane de exemplare, la un pret destul de piperat - 27 de dolari.

Ceea ce nu a descurajat cumparatorii dornici sa afle noi si cat mai picante amanunte in legatura cu afacerea Monica Lewinsky, care era cat pe ce sa-i fie fatala lui Clinton. De altfel, inca inainte de aparitia cartii, Clinton a dezvaluit, intr-un interviu acordat celebrului realizator Dan Rather, de la reteaua de televiziune CBS, ca legatura sa cu Monica a fost "o teribila greseala morala".

Turnandu-si cenusa in cap, fostul om de stat, care a condus timp de opt ani destinele celei mai mari puteri a planetei, a marturisit ca s-a lansat in aceasta aventura din motivul cel mai deplorabil - "pentru ca puteam sa o fac". Cred, a continuat el, "ca este modalitatea cea mai vulnerabila din punct de vedere moral pentru a intreprinde o actiune".

Exista si alte explicatii sofisticate, inclusiv de ordin psihologic, "dar nici una nu poate constitui o scuza", a conchis Clinton. Scandalul a fost cate pe ce sa-l coste casnicia cu Hillary si sa duca la o ruptura cu fiica sa, Chelsea. A fost nevoie de o indelungata terapie conjugala pentru depasirea acestei crize.

"Timp de un an de zile, saptamana de saptamana, am petrecut o zi intreaga in compania unui consilier pentru probleme conjugale, pentru a putea trece peste raceala intervenita intre noi". Clinton nu-si ascunde sentimentele de manie resimtite impotriva fostului procuror indepenent Keneth Starr, cel ce a condus ancheta care a dus la initierea procesului, nefinalizat, de destituire.

Starr, a spus fostul presedinte, s-a comportat intr-o maniera lipsita de etica, daca nu chiar ilegala.

Clinton nu ezita sa se rafuiasca cu fostii sai adversari politici din randul "fortelor de dreapta", pe care da vina pentru toate celelalte scandaluri care i-au afectat cele doua mandate prezidentiale, incepand cu afacerea Paula Jones (care l-a acuzat de hartuire sexuala) si terminand cu afacerea imobiliara Whitewater.

Staruind asupra bilantului presedintiei sale, Clinton se declara mandru de rezultatele economice ale tarii din aceasta perioada, inclusiv de crearea a 22 de milioane de noi slujbe, reducerea dobanzilor si cresterea numarului persoanelor care poseda o locuinta proprie. El nu se da in laturi nici de la unele critici voalate la adresa succesorului sau, George W.

Busch, declarand ca acesta nu ar fi trebuit sa atace Irakul atata timp cat inspectorii ONU nu si-au incheiat misiunea. Marele sau regret este ca nu a putut solutiona conflictul din Orientul Mijlociu, o parte insemnata din vina revenind, dupa parerea sa, liderului palestinian Yasser Arafat, pe care il considera incapabil sa faca saltul "de la conditia de revolutionar la cea de om de stat".

Cand Arafat a tinut sa-i multumeasca pentru eforturile depuse in vederea rezolvarii crizei israelo-palestiniene, numindu-l "un mare om", Clinton i-a replicat: "Nu sunt un mare om. Sunt un ratat, si aceasta datorita dumneavoastra".

Referindu-se la sotia sa, Hillary, actualmente senator de New York, si la veleitatile sale prezidentiale, el declara: "Daca peste opt ani sau candva in viitor va avea sansa sa slujeasca natiunii, sunt sigur ca va face fata cu succes. Nu exista nimic care sa nu-i stea in putere".

Cat priveste calitatile literare ale volumului, New York Times isi manifesta scepticismul accentuat, afirmand ca "e scrisa neglijent, pe un ton justificativ si atat de plicticos incat simti ca ti se inchid ochii dupa ce ai parcurs mai multe pagini".