"Rezolvarea disputelor secesioniste transnistrene in Moldova este vitala pentru inlaturarea unei potentiale surse de haos aflata la periferia Uniunii Europene extinse, pentru a implementa o parte importanta a acordurilor de dupa Razboiul Rece, si pentru a transforma Moldova insasi intr-un stat mai viabil".

Aceasta este principala concluzie a raportului "Moldova: tensiuni regionale in Transnistria", dat publicitatii saptamana trecuta de Grupul pentru Crize Internationale (International Crisis Group - ICG), organizatie occidentala cu sediul la Bruxelles, care are ca scop prevenirea si solutionarea conflictelor.

"O implicare mai mare a SUA si a UE in procesul de pace intepenit din regiune este esentiala pentru a obtine un acord in aceasta zona instabila si saracita a Europei.

Sprijinul Rusiei pentru auto-proclamata si nerecunoscuta Republica Moldoveneasca Nistreana (RMN) a impiedicat rezolvarea conflictului si a pus piedica progresului Moldovei catre o integrare mai rapida in structurile politice si economice ale Europei.

In tentativele sale recente si aproape unilaterale de rezolvare a conflictului transnistrean, Rusia a demonstrat o mentalitate aproape similara cu cea din timpul Razboiului Rece", se mentioneaza in raportul ICG. "...vechile obiceiuri par sa moara greu", continua autorii raportului.

"Rusia ramane refractara fata de acceptarea UE, SUA sau OSCE sa joace un rol activ in rezolvarea conflictului, deoarece Moldova este inca considerata de catre multi oameni de la Moscova drept o sfera de interes geopolitic exclusiv rusesc", potrivit analistilor de la International Crisis Group.

"Republica Moldoveneasca Nistreana a devenit un protagonist constient de importanta sa, cu propriile interese si strategii, posedand o retea economica extinsa de-a lungul Rusiei, Moldovei si Ucrainei.

Oricum, ea ramane profund dependenta de sprijinul politic si economic rusesc, si nu ii place sa fie pusa intr-o pozitie unde sa fie nevoita sa actioneze impotriva politicii Rusiei", se aminteste in raport.

Ca solutii pentru rezolvarea situatiei Transnistriei, ICG recomanda in primul rand Rusiei sa isi retraga trupele din Moldova, respectand astfel angajamentele internationale. De asemenea, International Crisis Group recomanda Moscovei sa colaboreze cu OSCE, UE si SUA pentru a impune sanctiuni financiare comune conducerii Transnistriei separatiste.

De asemenea, expertii grupului ICG recomanda OSCE, SUA si UE sa solicite cu insistenta Moldovei si Ucrainei sa invite experti internationali la portiunea de granita dintre Moldova si Ucraina controlata de fortele moldovenesti si de fortele transnistrene, cu scopul de a verifica legalitatea transporturilor de marfuri la frontiera.