La summitul european de saptamana trecuta de la Bruxelles, Romania si Bulgaria au primit inca o data din partea UE incurajarea ca, daca vor fi pregatite, vor putea adera la blocul comunitar la data pe care si-au propus-o - 1 ianuarie 2007 -, insa realitatile economice din aceste tari vor fi cele mai mari provocari in calea aderarii lor, apreciaza agentia France Presse.

Intr-o analiza intitulata „Planurile viitoarelor extinderi europene umbrite de indoieli“ si preluata, ieri, de mai multe publicatii din intreaga lume, comentatorul AFP se apleaca asupra tuturor angajamentelor cu privire la viitoarele extinderi ale UE, apreciind ca cei 25 de lideri si le-au asumat „in pofida intrebarilor din ce in ce mai presante cu privire la consecintele

economice si politice“, prefigurate deja dupa valul extinderii cu cele 10 state din estul si centrul continentului, la 1 mai anul acesta.

Trecand prin problemele pe care le are inca fosta Republica iugoslava Croatia, care a primit invitatia de a incepe, de anul viitor, negocierile de aderare si analizand sansele Turciei de a primi aceeasi invitatie in luna decembrie, analistul agentiei franceze de presa ajunge la Romania si Bulgaria, invocand „scepticismul puternic“ al unor economisti cu privire la capacitatea celor

doua tari de a fi pregatite pentru aderare peste trei ani. „Ma infricosez numai cand ma gandesc ca Romania va fi membra (a UE - n.n.) din 2007. Daca adera in acel an, va fi numai si numai din motive politice“, considera un bancher european, specialst in probleme romanesti, care a refuzat sa-si decline identitatea pentru analiza AFP.

De altfel, chiar ieri, Günter Verheugen a declarat, la Cluj, ca vrea efecte vizibile ale luptei anticoruptie, care sa elimine neincrederea investitorilor straini in mediul de afaceri romanesc.

In cazul celorlalte tari - Turcia, Croatia, dar al celorlalte state din Balcani -, comentatorul francez subliniaza diferenta dintre politica promovata de liderii Uniunii Europene si opinia europenilor de rand, mult mai sceptici decat elitele politice.

Victoria in alegerile europene a unui puternic bloc de deputati care se opun aderarii Turciei indica faptul ca UE va trebui sa faca eforturi considerabile pentru a-si apropria cetatenii.

AFP reaminteste ca, potrivit celor mai recente sondaje de opinie, trei sferturi dintre austrieci si o majoritate clara a germanilor nu sunt de acord cu includerea prea curand a Ankarei in randul capitalelor UE.