Potrivit sociologului Magyari Laszlo, conferentiar la Universitatea “Babes-Bolyai”, rezultatele alegerilor locale din mai multe localitati din Transilvania au demonstrat o schimbare a votului etnic, fapt care, pe termen mediu, are avantajele sale.

“Poate ca electoratul maghiar se va orienta din ce in ce mai mult spre diverse atitudini politice, si nu spre votul etnic, si la fel se va intimpla si in cazul romanilor”, a afirmat profesorul clujean. Senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, a remarcat si el “o miscare care trece peste granita etniei”.

Eckstein a dat exemplul turului II de scrutin din Satu Mare, unde candidatul UDMR a obtinut inclusiv voturile romanilor, desi contracandidatul sau era un liberal roman. Un alt exemplu este orasul Tirgu Mures, a mai spus Eckstein, unde primarul roman si-a mentinut fotoliul si datorita voturilor maghiarilor.

In sfirsit, notabile au fost rezultatele din comunele clujene Girbau si Mihai Viteazu, unde au cistigat primari de etnie maghiara, desi in localitatile respective majoritari sint romanii. Potrivit sociologului Magyari Laszlo, la alegerile generale din toamna, etnicii maghiari vor prefera totusi sa dea votul UDMR, iar restul populatiei din Transilvania - opozitiei.