Modul in care a reactionat electoratul la aceste alegeri locale are meritul de a ne pune pe ginduri. Si consilierii americani, si cei evrei, chiar si pirlitii nostri autohtoni, experti in minarii, fente si jonglerii, vor incerca sa explice cum s-a putut sa avem un asemenea rezultat.

Va dati seama ca multi dintre cei trintiti din functii, unii chiar ceva mai rau decit de pe un armasar naravas, inca se intreaba si o vor face vreme de saptamini sau chiar luni. Cum naiba? De ce?

Ce raspuns va gasi bietul Sechelariu dupa ce a stat in primaria din Bacau in noaptea de duminica spre luni si a fost scos sub protectia trupelor speciale? De ce? El, care a dat bani la plic, si bere, si cirnati, si ajutoare, el, care a dat si fotbal, si circ, si spectacole, el, tatal orasului, sa fie fluierat ca un borfas?! Va dati seama? Mitul Moldovei, mitul imbogatirii si al reusitei dintre

Carpati si Prut, a fost la un pas sa fie scos din primarie cu scutierii! Sint convins ca Dumitru Sechelariu si alti primari care au patit-o vor cadea cu totii in citeva greseli tipice. In primul rind, vor oscila intre doua explicatii: intre a pune totul pe seama malversatiunilor opozitiei sustinute de presa si a acuza electoratul de o anume ingratitudine.

Dumitru Sechelariu chiar s-a plins de cetatenii din urbea sa, ca mai apoi, dupa ce a aflat cit de putini l-au votat, sa dea vina pe presa, mai exact pe “Evenimentul zilei”, cu cele citeva sute, cel mult o mie-doua de exemplare vindute in orasul in care el stapineste si ziarul local, si difuzarea, si televiziunea! Parca acele putine exemplare din “Evenimentul zilei” (pe

care Dumitru Sechelariu nu le-a cumparat totusi, cum s-a petrecut la Cluj) ar putea convinge populatia unui municipiu! Daca asa ceva ar fi posibil, de ce n-ar fi reusit “Desteptarea” si televiziunea locala sa miste populatia in favoarea generosului primar? De ce n-ar fi reusit bombardamentul mediatic nebun comis la Cluj sa-l duca pe Ioan Rus la 65%?

Probabil ca toti primarii invinsi, nereusind sa se descurce intre acuzele pe seama opozitiei sau pe seama electoratului, vor trece la propriul partid. M-au lucrat, dom’le, vor spune ei, incercind sa-si aduca aminte de un dusman din interior, o contra cu oarecine sau o pizma. Si fiecare va incepe sa alcatuiasca lunga lista a posibililor in materie de lucraturi.

Ceva ma face sa cred ca nici Dumitru Sechelariu, nici Gheorghe Funar, nici Dan Darabont nu se vor intreba cu ce au gresit. Ar fi chiar semnul superioritatii lor. Iar detasarea, din pacate, le cam lipseste. Fiecare va crede ca este cu mult mai bun decit altii, ca imbogatirea lui este meritata, ca oricum este la mare distanta fata de contracandidat.

S-ar putea ca multi dintre ei sa adopte atitudinea partidului, cel care numai nu zice ca adversarii sint niste prosti. Cu alte cuvinte, electoratul a fost tembel. I-a ales pe cei care nu voiau nimic, spre deosebire de Darabont, care voia totul. Si luna de pe cer, dar nu stia cum sa o ia!

Rezultatele ne obliga sa intelegem inca un lucru. Ca ne-am inselat asteptind ca NATO sau Uniunea Europeana sa intervina in vreun fel pozitiv in harababura, coruptia si birocratia din Romania. Sau ca, intrind in mecanismele euroatlantice, strainatatea va exercita presiuni asupra politicienilor nostri.

Ca ea va trebui sa le mai arate obrazul imbuibatilor, ca ea va trebui sa verifice contractele, ca ea va trebui sa-i arda pe oamenii puterii! Uite ca nu-i asa! Geaba au imbrobodit-o pe madam Nicholson. Geaba i-au imbrobodit pe Romano Prodi sau pe ceilalti comisari si pe sefii guvernelor europene! Presiunea cea mai mare tot romanii au facut-o. Ei sint singura noastra resursa democratica.

Ei au taxat si imbuibarea, si presa cumparata, si coruptia, si televiziunile cu batic pe gura, si amenintarile cu PNA-ul.

Romanii au taxat nemilos o putere care n-a priceput pe unde a ajuns si tot ei vor pune diagnosticul la alegerile din toamna!