Dezvaluire socanta a conducerii Politiei de Frontiera. Agentul Bulgaru, dementul care a ciuruit cinci oameni la Sulina, nu mai fusese verificat psihologic de cinci ani. Omul care a tras aproape trei sute de cartuse asupra colegilor si civililor aflati in bataia pustii sale nu mai fusese examinat de un psihiatru de cand intrase in Scoala Militara de Marina.

De altfel, politistul de frontiera nu era la prima abatere in serviciu. Anul trecut, el a fost sanctionat cu diminuarea salariului, pe trei luni, pentru consum de bauturi alcoolice in timpul serviciului. Tragedia de la Sulina este, insa, consecinta unei erori in lant comise de colegii si sefii psihopatului.

Potrivit chestorului-sef Aurel Neagu, seful IGPF, acestia nu si-au informat superiorii despre primul incident, cand agentul Bulgaru, beat si imbracat in tinuta civila, a incercat sa intre in tura. Trimis acasa de agentul Bulai, aflat de serviciu, Bulgaru a revenit o jumatate de ora mai tarziu, in tinuta militara, insistand sa intre in tura.

Intre timp, in locul lui Bulgaru intrase de serviciu agentul Tipirig, tatal iubitei acestuia. Contrar regulamentului, acesta nu semnase procesul-verbal de preluare a turei. In mod ciudat, documentul a fost semnat de Bulgaru. Tipirig a incercat sa-l potoleasca pe Bulgaru, dupa care l-a lasat singur in camera ofiterului de serviciu, unde se aflau doua pistoale incarcate.

Cand Tipirig a revenit, impreuna cu Bulai, Bulgaru ii astepta cu pistoalele indreptate spre usa. Ce a urmat a ramas o enigma si pentru anchetatori. Inca nu se stie ce l-a enervat atat de tare pe Bulgaru incat sa deschida focul asupra viitorului sau socru. L-a impuscat pe la spate, apoi a tras si asupra lui Bulai, impuscandu-l in mana.

Rafalele trase de agent, care a luat din rastel si o arma automata, au ucis o femeie si au ranit alte doua persoane. Abia atunci, politistii de frontiera si-au anuntat superiorii. Un lunetist a fost chemat de la Tulcea, pentru a-l anihila pe Bulgaru, considerat, pe drept cuvant, un pericol public.

Doua ore mai tarziu, acesta se preda, spunand ca nu isi explica ce l-a determinat sa comita acest macel.

"Daca s-ar fi raportat incidentul inca de la inceput, altfel ar fi decurs lucrurile", asigura, ieri, intr-o conferinta de presa, chestorul Neagu (de mentionat ca, spre deosebire de cazul de la Baia Mare, cand conducerea Jandarmeriei nu a avut taria de a aparea in fata opiniei publice, pentru a da socoteala pentru cei cinci morti din randul militarilor in termen impuscati la sediul Arhivelor

Nationale, Politia de Frontiera a ales sa faca un astfel de demers). Conducerea IGPF a dispus, de altfel, sanctiuni dure impotriva celor responsabili.

Astfel, vor fi cercetati pentru "neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu" urmatorii politisti de frontiera: subcomisarul Axinte Doru, prim-adjunct al sefului IJPF Tulcea, subcomisar Lesevschi Florentin, sef al SPF Sulina, subcomisar Paiusan Cristian, adjunct al sefului SPF Sulina, comisarul Dumitru Emilian, sef tura serviciu la SPF Sulina, si agentul-sef de politie

Bulai Tiberiu, sef subzona nave operative la SPF Sulina. Printre cei sanctionati, in ultima vreme, de conducerea IGPF, se numara si tatal agentului Bulgaru, ofiter la Politia de Frontiera Tulcea. In 1999, acesta a fost retrogradat din functie. In 2002, a primit din nou o sanctiune, pentru ca, un an mai tarziu, sa fie din nou pedepsit pentru abateri profesionale.

Mai mult decat atat, el este cercetat de Parchet pentru luare de mita, inselaciune si fals intelectual, dupa ce a luat 4,5 milioane lei de la doi pescari contravenienti pentru a le inapoia barcile si a modificat unele procese-verbale.

"Regretam profund cele intamplate la Sulina si vom incerca sa ajutam familiile indoliate", a mai spus, ieri, chestorul Aurel Neagu, seful IGPF, care a promis ca, pe viitor, verificarea psihologica a subordonatilor sai se va face cu o atentie sporita.