"Daca economia merge, daca proiecte sociale se realizeaza, la nivel politic trebuie sa existe si instrumentele care sa ne bata. Iar unul dintre subiectele de acest fel este problema coruptiei", si-a inceput primul-ministru disertatia asupra coruptiei in fata reprezentantilor mediului de afaceri si a institutiilor statului.

Impulsionat parca de intalnirea cu comisarul Verheugen, premierul a facut o descriere a coruptiei impletind declaratiile oaspetelui european cu propriile comentarii: "Stim ca fiara exista undeva in tufis.

Nu stim exact ce dimensiune are, nu stim exact cum arata, stim ca exista, vorbim despre ea la focul de tabara si eventual discutand chestiunile acestea prezinta si unele avantaje in plan politic - asta spun eu, nu Gunther Verheugen". Primul-ministru crede ca unele chestiuni lansate despre coruptia din Romania sunt simple legende: "Daca cineva are informatii sa ne spuna si noua.

Ca poate facem si noi niste cercetari, Autoritatea de Control, Politia, Parchetul. Noi n-am primit informatii de genul asta. Informatiile circula undeva in stratosfera si din cand in cand, prin ploi acide, ea ajunge la Bucuresti.

Eu cred ca este corect, daca avem probleme, sa le discutam foarte concret, sa le investigam", a tunat primul-ministru, suparat si pe aspectele pe care presa le-a semnalat comisarului european ieri.

Mai mult, primul-ministru cere celor care au ceva de reclamat in legatura cu coruptia din Romania sa o faca pe cazuri concrete, si nu asa din auzite: "Trebuie sa discutam asa: coruptia cazul X, coruptia cazul Y, nu in general. In general, coruptia exista si in SUA, si in Rusia, si in Franta, si in Germania, peste tot".

Adrian Nastase crede ca sistemul de sanctionare a coruptiei trebuie imbunatatit, iar sesizarile pe aceasta tema sa nu mai ramana in sertare sau sa fie pasate de la o institutie la alta. Primul-ministru a gasit si un argument pentru care toata lumea ar trebui sa creada ca justitia este independenta: Guvernul pierde procese peste procese.

"Un alt motiv este ca institutiile statului au juristi mai slabi, nu au bani sa angajeze marile case de avocatura si statul pierde in disperare procese, adica noi toti in favoarea unora dintre noi", a mai explicat primul-ministru.