Dupa doua amanari, Consiliul Judetean Gorj s-a constituit ieri, PSD reusind sa ia postul de presedinte si unul de vicepresedinte, celalalt revenindu-i PNL, respectiv presedintelui organizatiei, exclus din partid in urma cu o saptamana.

Ion Calinoiu este cel care il inlocuieste pe Nicolae Mischie in fruntea Consiliului Judetean, dupa ce, opt ani la rand, a fost mana dreapta a acestuia, ocupand un post de vicepresedinte. Calinoiu este secundat acum de Corneliu Popescu (PSD), reconfirmat in functie pentru urmatorii patru ani, si de fostul liberal Gheorghe Grivei.

Ion Calinoiu a fost ales presedinte in defavoarea reprezentantului PRM Dan Ilie Morega, scorul la voturi fiind de 18-14, PSD reusind sa atraga de partea sa inca doi consilieri pentru a obtine majoritatea si a-si atinge scopul propus, castigarea Consiliului Judetean.

Dupa alegerea presedintelui, deputatul Ion Mocioi, presedinte al organizatiei judetene a PRM, a declarat suparat: "In Gorj, democratia se impune cu bani". Fostul presedinte al PNL Gorj, Gheorghe Grivei, votat de 22 de consilieri pentru postul de vicepresedinte, a precizat, dupa sedinta, ca "reteta succesului o reprezinta votul democratic, in nici un caz tradarea".

Toti cei patru consilieri liberali exclusi din partid au fost validati in timpul sedintei, in ciuda faptului ca nu mai au nici o apartenenta politica. In sala, pe toata durata sedintei, au fost prezenti noul presedinte interimar al PNL Gorj, Paul Tardea, trimis de centru aici, si vicepresedintele PSD, Victor Ponta.

Dupa alegerea presedintelui, Nicolae Mischie a venit si el in sala de sedinte pentru a-si felicita succesorul: "Eu v-am spus de mult timp ca partidul are resurse nelimitate pentru a castiga, dar nici unul nu m-ati crezut. PSD a creat o adevarata scoala in ultimii 14 ani, iar cei care au invatat, acum culeg roadele", a spus fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj.

Dupa sedinta, Victor Ponta a declarat ca rezultatele obtinute de PSD Gorj situeaza organizatia intre primele trei judete din tara, contrar "asteptarilor unora care spuneau ca nu va lua nici 5%". Ponta a precizat ca a venit la Tg.

Jiu pentru a fi alaturi de colegii sai din PSD "si la victorie, si la infrangere" si pentru a asigura echipa propusa pentru Consiliu de sprijinul conducerii centrale, "in ciuda numeroaselor telefoane care au fost date la Bucuresti si a oricaror prietenii care nu isi au rostul".

PNL va contesta in instanta constituirea Consiliului

Vicepresedintele PNL Paul Pacuraru a declarat, marti, ca acest partid va contesta in instanta validarea mandatelor consilierilor judeteni din Gorj, pe motiv ca in Comisia de validare a fost ignorata o cerere a formatiunii liberale.

"In urma excluderii din partid a consilierilor judeteni Gheorghe Grivei, Sabin Popescu, Puiu Diaconescu si Valentin Popa, alesi consilieri judeteni in circumscriptia electorala Gorj, PNL a solicitat invalidarea mandatelor acestora", a precizat Pacuraru.

El sustine ca, potrivit legii, "in cazul in care, pana la data validarii, un candidat declarat ales nu mai face parte din partidul pe a carui lista a fost ales, la cererea scrisa a partidului respectiv, mandatul acestuia nu va fi validat, urmand a fi validat primul supleant pe lista".