Importurile de carne congelata de porc si vita vor fi exceptate, in perioada 1 iulie-31 decembrie, de la plata taxelor vamale, potrivit unei hotarari aprobate recent de Guvern.

Decizia, care reprezinta de fapt o prelungire a actualului regim vamal in domeniu, cu exceptia carnii de vita, pentru care nu s-a acordat pana acum aceasta facilitate, este valabila pentru importul de carne dezosata de porc (ceafa porc, muschi file), precum si pentru jamboane de porc, spete, piept, dar si parti din acestea.

Reprezentantii crescatorilor de porci spun ca decizia i-a luat prin surprindere, nefiind consultati la luarea acesteia. "Aceasta masura ne afecteaza negativ. Unitatile de crestere a porcilor inregistreaza mari pierderi in acest an. Subventiile alocate de Ministerul Agriculturii atat pentru anul trecut, cat si pentru anul acesta nu au ajuns inca la noi.

In plus, in perioada 2003-2004, efectivele de porci din marile unitati de crestere a porcilor au scazut cu 400.000 de capete, iar in gospodariile populatiei reducerile de efective sunt si mai mari", ne-a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Crescatorilor de Porci. In schimb, cealalta tabara, a procesatorilor, considera ca masura este bine venita.

"Preturile la materia prima sunt in continua crestere, atat pe piata autohtona, cat si in Uniunea Europeana. Aceasta decizie ne permite sa mentinem o stabilitate a preturilor produselor din carne", ne-a spus Mihai Visan, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. Potrivit Hotararii de Guvern, vor fi exceptate de la plata taxelor si importurile de carne de porc si vita destinate prelucrarii.

in ceea ce priveste carnea proaspata si refrigerata, taxele vamale se ridica la 20%.