Presedintele Ion Iliescu a promulgat pachetul de legi privind drepturile copilului si regimul adoptiei, actele normative fiind trimise spre publicare Regiei Monitorul Oficial, a declarat, marti, potrivit Mediafax, Gabriela Coman, seful Agentiei Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptiei.

Secretarul de stat Coman a precizat ca presedintele Ion Iliescu a semnat, luni seara, decretele de promulgare a celor patru legi, care ar putea sa apara miercuri in Monitorul Oficial.

Gabriela Coman a precizat ca va prezenta Guvernului, in sedinta din aceasta saptamana, setul de acte reprezentand asa-numita legislatie secundara, necesara pentru aplicarea, incepand din 2005, a celor patru noi legi.

Prin legea privind protectia drepturilor copilului, sunt reglementate pentru prima data in mod separat drepturile copiilor - fie minori care cresc in familia naturala, fie cei care sunt in grija statului - si obligatiile parintilor.

Legea privind regimul juridic al adoptiei introduce restrictii in privinta copiilor adoptabili si a factorilor care se pot implica in acest proces. Adoptia nationala are prioritate absoluta, infierea in strainatate fiind ultima varianta, in cazul in care nici o alta forma de protectie nu poate asigura minorului "ingrijire corespunzatoare".