Carnegie Mellon University va gazdui o noua festivitate de premiere pentru cinci tipuri de roboti, in cadrul unui eveniment care se va oficializa la data de 11 octombrie. Asimo, Shakey, Astroboy, C3PO si Robby sunt numele unor “masinarii“ care au facut istorie in lumea roboticii.

Intre mai multe nominalizari, cei cinci invingatori au fost alesi in cadrul unei conferinte internationale, desfasurate prin intermediul Internet-ului. Juriul a fost format din 13 oameni de stiinta, printre care si Steve Wozniak, cofondator al Apple Inc.

Trecut si prezent

Robotul Shakey poate fi considerat un adevarat veteran in aceasta galerie a “vedetelor“ stiintei si tehnologiei, daca tinem cont de faptul ca s-a “nascut“ in 1969.

Aparitia lui Shakey a reprezentat o adevarata revolutie in lumea tehnicii, fiind dotat cu o camera video, senzori care detectau obstacole pe traseul sau, fiind conectat la un computer de mari dimensiuni prin legaturi video si radio. Asimo este o creatie a companiei Honda, un “star“ mondial, fiind prezentat in diverse show-uri.

Acest model este considerat cel mai avansat produs high-tech pe linia robotilor humanoizi, fiind capabil sa danseze, sa alerge cu o viteza de 1,6 km/h si chiar sa urce treptele unei scari. In plus, Asimo poate sa “copieze“ diverse miscari umane si stie sa stranga mana cuiva, in semn de salut. Robotelul are o inaltime de 1,2 metri si cantareste 43 de kilograme.

Filme si SF

Ceilalti trei roboti provin din lumea SF-ului, cel mai cunoscut fiind C3PO, “vorbaretul“ din superproductia lui George Lucas, “Razboiul Stelelor“. Astfel, C3PO isi va reintalni “partenerul“ din film, micutul R2-D2, care a fost inclus in “Hall of Fame“, anul trecut.

Robotul Robby este un alt personaj de film, acesta aparand in productia “Forbidden Planet“ (1956), in timp ce Astroboy este un personaj al cartilor de animatie japoneze, creat in 1951, ulterior devenind si personaj de desene animate.

In 2003, pe langa R2-D2, au mai fost introdusi in “Hall of Fame“ exploratorul de pe Marte, Sojourner, si robotul de bord din capodopera lui Arthur C. Clark si Stanley Kubrick – “Odiseea Spatiala 2001“–, Hal 9000.

Rasplata pentru roboti

“The Robot Hall of Fame“ a fost creata in aprilie 2003, la Universitatea Americana Carneggie Melon, cu scopul declarat de a atrage atentia asupra contributiei din ce in ce mai mari a robotilor in activitatile omului. Acest proiect “premiaza“ doua categorii de roboti.

Pe de-o parte este vorba de robotii din lumea stiintei care au indeplinit sau indeplinesc activitatile pentru care au fost creati, pe de alta parte sunt “robotii SF“, cei din lumea fictiunii, care au inspirat oamenii de stiinta sa creeze adevarati roboti, fie pentru lumea industriala, fie pentru cea “casnica“ sau de divertisment.