Trei studenti din Iasi, care au realizat un film in intregime pe calculator, au ajuns in finala unui concurs international organizat de compania americana Microsoft. Adrian Baragan, Emilian Baragan si Marius Patrascanu, primii doi studenti la Facultatea de Informatica, iar cel de-al treilea la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii iesene “Al.I.

Cuza”, participa la competitia “Imagine Cup 2004”, cu un scurtmetraj de animatie, de aproximativ cinci minute, denumit “Nostrum capitulus”, care urmareste evolutia omului de la inceputul civilizatiei pina in epoca moderna. Tinerii, de origine din Navodari, judetul Constanta, au reusit sa acceada in finala, care se va desfasura la Sao Paolo (Brazilia), dintre 10.

000 de participanti, calificindu-se in primele zece echipe din lume.

“Ne-am bucurat cind am aflat ca am reusit sa intram in finala. Vor fi doua categorii, iar la cea de scurtmetraj ne vom infrunta cu patru echipe din Canada, SUA, Germania si China”, a declarat Marius Patrascanu. Filmul celor trei contine personaje animate care-i reprezinta, printre altii, pe Descartes, Newton si Picasso.

“Am plecat de la ceea ce spunea foarte des Picasso: “Arta nu este decit o minciuna care te face sa vezi adevarul”, spune Marius, care s-a ocupat in special de scenariu. Cei trei studenti au aflat de concurs la inceputul lunii februarie si au muncit trei luni pentru realizarea lui. “Am lucrat trei luni pentru cinci minute.

Am facut totul pe calculator si am reusit sa terminam exact cu sase ore inainte de expirarea termenului, care era 1 mai”, a povestit Adrian Baragan. Premiul cel mare al concursului organizat de Microsoft este 8.000 de dolari, locul doi fiind rasplatit cu 4.000 de dolari, iar pentru ultimul loc de pe podium se vor acorda 2.000 de dolari.

Cei trei baieti se cunosc din timpul liceului, atunci cind au inceput sa viseze la un viitor stralucit si cind au hotarit ca primul pas este sa plece sa studieze la Iasi. Adrian Baragan spune despre el ca dintotdeauna a fost pasionat de animatie. In copilarie, inainte de a se juca cu masinutele sau cu copiii de virsta lui, pe maidan, lua hirtie si creion si desena.

Fratele lui mai mare, Emilian, este total diferit de Adrian. “Imi place sa cunosc oameni, sa-mi fac prieteni si sa invat cit mai mult cu putinta, in orice domeniu. Sint pasionat de tehnologie, si aceasta pasiune m-a adus in lumea stiintei computerelor inca de cind aveam 11 ani”.

Cit despre concursul in a carui finala s-au calificat deja, spune ca “Imagine Cup” este oportunitatea prin care s-a putut exprima atit cit a putut mai bine, deoarece combina doua laturi aparent opuse - tehnologia si arta. “Cred ca tot ceea ce este facut cu pasiune devine arta”, spune Emilian.

Cel care, la prima vedere, nu are prea multe in comun cu lumea “calculatoristilor” este Marius Patrascanu, student in anul doi la Drept: “Daca ar fi fost sa aleg ceea ce voiam sa devin, cu siguranta as fi fost artist. Din pacate, nu am voce, nu stiu sa pictez, sa sculptez si nu am suficienta rabdare pentru a scrie.

Sint student la Drept nu pentru ca mi-am dorit asta, ci pentru ca asta sint si acesta a fost visul meu din copilarie. Mi-am dorit sa inteleg lumea si regulile dupa care functioneaza”.

In ultimele trei luni, Marius a invatat tot ce se putea despre modelarea tridimensionala cu ajutorul calculatorului si a realizat ca lumea in care traim nu poate fi altfel decit guvernata de stiinta si tehnologie. La capitolul planuri de viitor, cei trei tineri din Navodari spun ca, atunci cind se va ivi ocazia, vor pleca din tara, sa munceasca pentru companii care le vor oferi de lucru.

“Sper din toata inima sa continuam pe drumul pe care am pornit pentru ca numai asa vom avea de cistigat. Cu toate astea insa incerc cit mai repede sa plec undeva departe de tara asta, care, in loc sa ne sprijine si sa ne sustina, de multe ori ne sta in cale si ne pune piedici. Si ma refer aici la sistemul de invatamint”, incheie cu amaraciune Adrian Baragan.

Maria Petrean, Razvan Chiruta