Verdictul final asupra despagubirilor in valoare de 49 de miliarde de lei pe care AVAS (fosta AVAB) si CEC ar trebui sa le plateasca celor aproape 400 de investitori FNI care le-au castigat in instanta urmeaza sa fie dat abia anul viitor.

In urma unui proces indelungat, Asociatia Investitorilor Pagubiti CEC-FNI a obtinut, in vara anului 2003, o hotarare judecatoreasca prin care obliga AVAB si CEC sa-i despagubeasca pe cei 395 de investitori care alcatuiesc aceasta asociatie.

In decembrie 2003, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins si recursurile formulate de AVAB si CEC impotriva acestei sentinte, care a devenit astfel definitiva.

In aceasta situatie, cele doua institutii au apelat la o ultima cale extraordinara de atac si au formulat o cerere de revizuire a hotararii judecatoresti, care urma sa fie analizata de magistratii instantei supreme in cursul zilei de ieri.

In timp ce sute de pagubiti FNI asteptau in sala de judecata si pe holurile instantei sa afle daca vor reusi, in sfarsit, sa-si recupereze banii pierduti, completul de judecata a decis sa amane judecarea procesului pana pe data de 24 februarie 2005, pe motiv ca, intre timp, o persoana a depus, in nume individual, o cerere de revizuire similara cu cea inaintata de AVAB si CEC.

In conditiile in care aceasta a doua cerere cu acelasi obiect avea termenul de judecata stabilit in februarie anul viitor, magistratii au decis ca ambele solicitari sa se judece concomitent, in aceeasi zi.

Pe de alta parte, a fost invocata lipsa de procedura, in conditiile in care AVAB nu mai exista in prezent, reorganizandu-se sub numele Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie care nu a fost citata ca parte in proces.

In aceste conditii, pagubitii FNI trebuie sa astepte inca sapte luni pentru a afla daca intra sau nu in posesia despagubirilor pe care le-au castigat, in prima faza, in justitie.