Operatiunile militare ruse declansate in Cecenia in octombrie 1999 s-au incheiat de mult, procesul politic, desi dificil, parea sa duca la normalizare, dar atacurile gherilelor, atat pe teritoriul republicii, cat si in afara ei, pana la mii de kilometri distanta au mentinut o stare de tensiune si de nesiguranta.

In ultimele doua zile, actiuni armate de anvergura au dat dimensiuni alarmante “crizei cecene”. Ieri dimineata trupe speciale ruse erau angajate in lupte cu un “important grup” de combatanti rebeli in Ingusetia, aproape de frontiera cu Cecenia.

Este vorba de rebelii ce se retrageau, dupa ce, in noaptea de luni spre marti au lansat prin surprindere un amplu atac asupra fortelor de ordine si mai multor cladiri guvernamentale din aceasta republica caucaziana. Atacatorii, in numar de circa 200, veneau din Cecenia si, dupa precizari ale autoritatilor de la Groznii, fac parte din gruparile comandate de celebra capetenie terorista Samil Basaev.

Luni seara, la ora 10,00 locala, rebelii au patruns in capitala republicii, Nazran, in orasele Karabulak si Septovsk, dupa ce pe drumul dinspre Cecenia au ucis politistii de la posturile de control. Intrand in orase, rebelii strigau sloganul extremistilor islamisti “Allah Akhbar” (Dumnezeu este mare) si s-au dezlantuit cu furie.

Luptele au durat pana a doua zi in zori si s-au soldat cu cel putin 57 de morti si 41 de raniti. Martori oculari sustin insa ca numarul victimelor este mult mai mare. Au fost luate cu asalt comisariatele de politie din orasele atacate si mai multe cladiri ale administratiei de stat. Ministerul de Interne a fost incendiat in cursul luptelor, valvataia fiind vazuta de la mare distanta.

Ministrul de interne, Abukar Kostoiev, a fost ucis, la o incrucisare de strazi, in timp ce se indrepta in viteza spre biroul sau. Din depozitele ministerului si de la comisariatele de politie atacatorii au sustras o mare cantitate de arme. Martorii descriu confruntarile ca fiind deosebit de violente.

Ziaristii straini care au sosit ieri dimineata la Nazran au gasit in oras o piata plina de sange, fragmente de creier, cadavre carbonizate si caroserii calcinate ale masinilor distruse.

In luptele angajate ieri dimineata cu grupul de combatanti ce se retragea

s-au angajat si unitati apartinand serviciilor de securitate ale presedintiei cecene. Elicoptere ale armatei ruse au transportat in zona luptatori din trupele speciale pentru a-i lichida sau captura pe rebeli. Un site pe Internet al separatistilor ceceni a atribuit atacul unui “mare detasament de mujahedini, indeosebi combatanti ingusi”.

O baza de recrutare de rebeli ar putea exista in aceasta republica, mai ales ca in Ingusetia se afla mii de ceceni refugiati in anii razboiului cu armata rusa.

Presedintele Ingusetiei a declarat doliu de trei zile. In opinia sa, atacul a avut ca scop sa destabilizeze situatia in intreaga regiune caucaziana. Intre altele fie spus, aceasta regiune a devenit in ultimii ani si teren al “concurentei” ruso-americane, atat datorita resurselor de petrol din Caspica, cat si importantei ei strategice.

Mai degraba programate decat ca o simpla coincidenta, lupte ale rebelilor s-au desfasurat ieri dimineata si intr-o alta republica rusa, Daghestan, de asemenea vecina a Ceceniei. Intervenind, fortele speciale ruse au luat cu asalt o cladire din capitala republicii, Mahacikala, in care se baricadasera teroristii, o parte dintre ei fiind capturati.

Cu o saptamana in urma, Mashadov anunta “atacuri de anvergura”

Rebelii ceceni au dat mereu de furca autoritatilor, fie prin atacarea militarilor federali, a persoanelor etichetate “pro-ruse” si a unor localitati intregi, fie prin practicarea frecventa a luarii de ostatici. Actiunile din Ingusetia le-au depasit insa pe toate lansate de mai multi ani prin amploarea si violenta lor.

Departe de a fi intamplatoare, aceasta dezlantuire a teroristilor pare a face parte dintr-un program elaborat de care nu este strain fostul presedinte cecen separatist Aslan Mashadov, care se ascunde inca in muntii padurosi din zona.

De altfel, capii teroristilor au anuntat mereu ca isi vor extinde actiunile “in toata Rusia”, amenintandu-l la un moment dat chiar pe presedintele Vladimir Putin, personal. Cu mai putin de o saptamana in urma, Mashadov insusi a anuntat schimbarea tacticii si declansarea in viitor a unor “actiuni de anvergura” ale separatistilor.

Intr-un interviu acordat postului de radio american “Svoboda”, care transmite pentru fostele republici sovietice, liderul independentist afirma ca, daca pana in prezent adeptii sai si-au concentrat eforturile asupra sabotajelor, in viitor vor lansa atacuri de amploare.

Putin cere lichidarea agresorilor

Evenimentele surpriza din Ingusetia au starnit o vehementa reactie din partea presedintelui rus, Vladimir Putin.

El i-a convocat la o consfatuire de urgenta pe ministrul de interne, Rasid Nurgaliev, seful Serviciului federal de securitate, Nikolai Petrusev, procurorul genereal, Vladimir Ustinov, seful Statului Major, generalul Anatoli Kvasnin si pe cel al Serviciului de informatii al armatei, Valentin Korabelnikov.

Cu acest prilej, Putin a declarat ca rebelii care au lansat atacul asupra Ingusetiei trebuie sa fie gasiti si “lichidati”, iar cei care vor fi prinsi in viata sa fie deferiti justitiei. In orice caz, nu este inca pace in Caucaz.