Pe site-ul www.evz.ro, din cind in cind, cititorii imi dau semnale pozitive sau negative despre “Televendeta”. O cititoare (care lucreaza, dupa spusele ei, la un ziar concurent) imi atragea atentia ieri ca vorbesc prea mult despre mine si ca am optiuni politice evidente (tocmai facusem o observatie asupra unui comportament mult prea pro-PSD, chiar in ziua alegerilor, al unui analist).

Cine sint eu sa-mi dau cu parerea despre toata lumea?, cam acesta este “textul” pe care il livreaza toti cei care se simt atinsi de opiniile de aici. Asa ca fac o pauza “de opinie” si imi explic atitudinea.

1 Fiecare telespectator e rege in fata televizorului sau. Aceasta a fost deviza cind am inceput rubrica: am incercat sa redau tocmai aceasta gama de opinii a omului care-si pierde timpul in fata micului ecran si atit.

2 Se spune despre telespectatori ca sint “pasivi”. Ca inghit tot ce li se da. Aici incerc sa contrazic exact aceasta viziune. Romanii vorbesc mult despre ce vad la televizor, se indigneaza, critica dur. Singurul lucru care le (ne) lipseste (si din cauza accidentului istoric incheiat acum 14 ani) este tocmai exercitiul exprimarii publice a lucrurilor care “ne seaca”.

3 Vorbesc despre mine atit de mult pentru ca nu cred in comentatorii mesianici, in cei care vorbesc in numele poporului (de parca ar fi alesi, nu profesionisti angajati), in cei care vor sa-si lumineze cititorul cu intelepciunea lor nemasurata. Acesti comentatori fac mai mult politica decit jurnalistica.

De aceea vorbesc doar in numele meu, imi asum parerile, imi asum riscul ca lucrurile care apar aici sa nu va placa intotdeauna. Sper sa nu interpretati acest pact pe care l-am facut tacit cu dumneavoastra ca pe un gest orgolios.

4 De azi inainte, tocmai pentru ca acest joc al telespectatorilor “cu pareri” sa functioneze, voi afisa adresa mea de mail. Astept opiniile dumneavoastra legate de televiziune. Astept “televendetele” dumneavoastra. Sint sigur ca le aveti!

rogozanu@expres.ro