Ei sunt acuzati ca au manipulat zeci de bancomate de pe intreg teritoriul Olandei, sustragand, astfel, din conturi, sute de mii de euro.

Metoda folosita

Ei plantau o banda magnetica in locul prin care cardul este introdus in bancomat.

Banda respectiva actiona ca un ochi electronic, citind toate datele de pe card.

Deasupra bancomatului, romanii amplasau o camera de luat vederi, astfel incat sa poata inregistra codul pin introdus de posesorul cardului.

Posesorii de carduri sunt sfatuiti sa fie foarte atenti inainte de a scoate bani gheata

Imaginile video inregistrate de mini-camere erau trimise apoi catre un aparat video, orientat catre bancomatul respectiv.

Aparatul era amplasat, de obicei, in genti aflate pe portbagajul bicicletelor parcate in zona sau chiar in carucioare de copii.

Informatiile digitale copiate in acest fel erau transmise in strainatate si puse pe carduri noi, cu care apoi se extrageau bani din bancomate.

Urmarirea

Politia din Amsterdam a inceput investigatiile in acest caz in urma prinderii a patru romani care, in ziua de Paste, se aflau in fata unui bancomat din oras, incercand sa-si monteze aparatura.

Hotii folosesc metode ingenioase ca sa afle datele si codul secret al cardului bancar

In urma audierii celor patru, politistii au descoperit intreaga retea, actionand simultan pentru a-i aresta pe toti cei 20 de membri ai sai.

Cercetarile au durat doua luni si au fost facute in colaborare cu Interpay – o companie care se ocupa de plati electronice si carti de credit.

Toti romanii arestati marti se aflau pe teritoriul Olandei.

Tot marti, la doar doua ore dupa incheierea acestei operatiuni, alti trei romani au fost prinsi la Amstelveen, langa Amsterdam, incercand sa echipeze in acelasi fel un alt bancomat.

Romanii-specialisti in acest gen de infractiuni

Purtatorul de cuvant al Politiei din Amsterdam, inspectorul Rob Van der Veen, a declarat pentru BBC ca romanii sunt implicati in sute de activitati privind frauda bancara.

Potrivit inspectorului Van der Veen, criminalii romani detin exclusivitatea in domeniu, ei fiind singurii specialisti in acest gen de furt.

Amsterdam pare a fi centrul retelelor de infractori

Inspectorul olandez precizeaza ca romanii actioneaza zilnic, pe tot teritoriul Olandei, insa centrul tuturor retelelor pare a fi Amsterdamul.

Reteaua nu se limiteaza doar la Olanda- a subliniat Rob Van der Veen.

Informatiile copiate de pe card sunt trimise in Spania, unde sunt puse pe carduri noi, cu care apoi se extrag bani ca si cum ar fi cele autentice.

Comisarul olandez e de parere ca si reteaua din Spania e formata tot din romani.

Cazul a fost preluat si de Interpol.

Rob Van der Veen a refuzat sa dea informatii despre romanii arestati.

El a spus ca cei arestati vor fi judecati in Olanda, dupa care vor fi probabil deportati in Romania.

Oficialul olandez a mai adaugat ca nu crede sa fie nevoie de o cooperare cu politia romana pentru rezolvarea acestui caz.

Sfaturi preventive

Metoda sofisticata de lucru a romanilor i-a determinat pe politisti sa le ofere olandezilor unele sfaturi utile, inainte de a extrage bani din bancomat:

*Cercetati bancomatul cu atentie; daca vi se pare ceva anormal, luati legatura cu politia sau cu functionarii bancii.

*Nu acceptati ca persoane straine sa va ajute.

*Introduceti intotdeauna codul pin secret ascunzand butoanele cu mana.

*Priviti in jur, pentru a va asigura ca nu sunteti inconjurat de persoane dubioase.

Imagine patata

Ultimele arestari nu reprezinta o noutate in ceea ce-i priveste pe romanii implicati in acte ilegale pe teritoriul Olandei.

Presa olandeza relateaza sistematic despre grupuri de romani sau bulgari implicati in furturi, crime sau prostitutie.

Vestea arestarilor vine in ajunul vizitei premierului Adrian Nastase in Olanda – vizita considerata extrem de importanta, avand in vedere preluarea presedintiei Uniunii Europene de catre Olanda, la 1 iulie.

Romania spera sa incheie negocierile de aderare la Uniunea Europeana pe durata presedintiei olandeze.

In acest sens, se pregateste si o intensa campanie de promovare a imaginii Romaniei in Olanda.

Mediatizarea extinsa a operatiunii Politiei din Amsterdam risca sa contracareze imaginea pozitiva pe care Romania intentioneaza sa si-o construiasca in urmatoarele luni.