Conform negociatorului sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, chiar ieri a avut loc o runda extrem de dificila de negociere pe marginea capitolului 14. „Visele mele de azi noapte au fost un cosmar, din cauza a doua capitole de negociere. Uitandu-ma azi (ieri, n. red.) dimineata pe agenda, nu am avut de ce sa fiu surazator.

Dar am avut un zambet cand am vazut in presa ca, iata, Romania a incheiat capitolul 14 - Energia. Imi pare rau, dar nu este adevarat!“, a spus Puscas, care a adaugat ca afirmatiile secretarului de stat in cadrul MEC, Iulian Iancu, ca respectivul capitol a fost finalizat sunt pure speculatii. „Am sunat azi (ieri, n.r.

) dimineata la Ministerul Economiei sa le zic sa fie pe terenul realitatii. Am inteles ca acel oficial (Iulian Iancu, n. red.) dormea si probabil ca a visat frumos cu o noapte inainte. Ii sugerez sa se trezeasca la realitate“, a mai spus Puscas.

Iancu a anuntat, marti, ca Directoratul General pentru Energie si Transport al Uniunii Europene a instiintat Ministerul Economiei si Comertului decizia de inchidere a capitolului 14 - Energie. „Vizita efectuata la Ministerul Economiei si Comertului de comisarul european pentru Extindere, Günter Verheugen, a confirmat comunicatul privind inchiderea capitolului 14.

Este pentru noi un eveniment foarte important, pentru ca acest capitol are implicatii deosebite de natura sociala, economica, in privinta dezvoltarii economice a Romaniei. Avem clar confirmarea inchiderii capitolului Energie“, a afirmat Iancu in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a precizat ca decizia privind inchiderea unui capitol se ia la nivelul directoratului de specialitate, dupa care mai urmeaza doi pasi administrativi. „Pe 23 iunie (ieri, n.r.), grupul interguvernamental isi va da avizul si apoi decizia ajunge, pe 30 iunie, la Comitetul interministerial.

Atunci va avea loc si inchiderea procedurii de natura tehnico-administrativa“, a mai afirmat oficialul MEC.

La auzul acestor declaratii, Puscas i-a spus sec la telefon oficialului MEC. „Treziti-va, capitolul nu s-a incheiat!“. Puscas a tinut sa precizeze ca, inainte cu cateva zile de finalizarea respectivului capitol, dar si a celorlalte ramase deschise, va anunta incheierea lor.