Ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca se va investi mai mult in pregatirea expertilor din domeniul integrarii, prin organizarea unor cursuri si stagii de pregatire mai ales in statele membre, care reprezinta un model de succes in privinta utilizarii fondurilor europene (Irlanda, Spania).

Procedurile UE sunt foarte elaborate si formarea unui tanar care sa gestioneze fondurile structurale si de coeziune dureaza, de aceea, Comisia Europeana recomanda sa fie gasite parghii de stimulare a stabilitatii personalului, a explicat oficialul MIE.

El a precizat ca, la ora actuala, „colegi“ foarte tineri si bine pregatiti care se ocupa de gestionarea Programului PHARE si au responsabilitati pentru „zeci si zeci de milioane de euro“ au un salariu intre sase si opt milioane de lei pe luna. Propunerea Ministerului Integrarii este ca aceste salarii sa fie majorate cu 50%, de la 1 ianuarie 2005.

In prezent, exista un numar restrans de experti (circa 400), numarul acestora urmand sa creasca, pana in 2007, la 2000-3000. Comisia Europeana va acorda o mare atentie Romaniei in urmatorii doi ani si jumatate, pana la aderarea la UE, de aceea, trebuie sporite eforturile pentru buna functionare a administratiei publice si, in special, a gestionarii fondurilor de preaderare, a afirmat Farcas.