"Este posibil sa aiba loc o remaniere guvernamentala", a declarat, ieri, la Suceava, Octav Cozmanca, presedintele executiv al PSD. Declaratia sa este concomitenta cu cea a lui Adrian Nastase, care, la Amsterdam fiind, a vorbit despre "o serie de schimbari", menite sa creasca sansele partidului la generale.

Saptamana trecuta premierul spusese ca vor fi schimbati doar o serie de secretari de stat, insa acum nu s-a referit doar la acestia. Dupa mai multe zile de buimaceala, PSD incearca sa revina in atentie pentru a-si indrepta imaginea sifonata in alegeri.

Incet-incet, liderii sai recunosc ca scorul localelor i-a luat prin surprindere si ca nu este rezultatul dorit, chiar daca repeta la nesfarsit placa cu "mai bine ca in 2000". Cozmanca a spus, ieri, ca alegerile locale au fost "un dus cu gheata", dar ca e bine ca a fost acum decat mai tarziu.

Dupa ce au asteptat zadarnic cateva zile ca liderii locali sa reactioneze si sa-si puna cenusa in cap pentru rezultate, conducerea centrala a intervenit, dand semnalul ca ar fi bine sa plece oamenii de bunavoie din posturi, pentru ca altfel vor fi dati afara. "Nu putem adopta politica strutului.

Voi demisiona eu din functie daca dintre colegii mei, care au cele mai mari nerealizari si au realizat contraperformante, nu vor demisiona (sic)", a amenintat intr-o maniera stilistica originala Cozmanca. Singura organizatie care a actionat fara nici o amenintare a fost Timis, dar ieri cuvintele lui Cozmanca au panicat si organizatia Vrancea, Marian Oprisan ramanand insa pe loc.

Un gest simbolic a facut si Gavril Manza, presedintele organizatiei PSD Suceava, un apropiat al lui Octav Cozmanca. Dupa modelul de la Bucuresti, el s-a pus la dispozitia delegatiei permanente pentru ca aceasta sa decida daca il mai mentine sau nu in functie.

Marza a spus ca "nu pot sa stau cu capul in nisip ca strutul, ca eu sunt frumos", facand aluzie la faptul ca a fost reales presedinte al Consiliului Judetean. Un gest mai radical a venit de la Reghin, unde presedintele organizatiei, Marian Traian, si-a dat demisia din functie si s-a retras din consiliul local.

Nu poate trece neobservat faptul ca toate aceste miscari spectaculoase provin doar din organizatii care fie au obtinut rezultate multumitoare, fie nu au fost niciodata luate in calculul victoriei, in timp ce organizatiile perdante raman mai departe de nezdruncinat. In timp ce liderii partidului asteapta demisii din teritoriu, parlamentarii din judete asteapta demisii de la centru.

Cele doua tabere sunt cu ochii una pe alta. La inceputul saptamanii, o serie de deputati si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care a fost gestionata campania de catre conducerea PSD, pe care au acuzat-o ca s-a retras intr-un turn de fildes, impunand candidati fara sanse reale. A urmat sedinta de la Bucuresti, soldata cu strangerea randurilor in jurul lui Dan Ioan Popescu.

Acesta afirma ca demisia de onoare nu exista in statutul PSD, pentru a arata ca litera statutului e sfanta pentru pesedisti, la aproape doua luni dupa ce aceeasi organizatie gira o "autosuspendare" din functie, procedura inexistenta in statut, in cazul Vanghelie. Degringolada din PSD este dificil de gestionat de mai marii partidului.

La prima sedinta a Delegatiei permanente vor fi inlocuiti o serie de presedinti din judete, ceea ce ar putea adanci problemele PSD, pentru ca urmeaza, in septembrie, intocmirea listelor electorale si stabilirea strategiei pentru generale.

Se cauta raspunsuri la "dusul de gheata", dar se gasesc argumente care nu fac altceva decat sa demonstreze ca PSD a guvernat cu ochii inchisi, fara a tine seama de semnalele venite de la populatie sau de la partidele din opozitie.

Octav Cozmanca a recunoscut ca "sunt segmente pe care nu le-am tratat cu toata seriozitatea" si a exemplificat cu pensionarii, situatia din invatamant si cea din sanatate.

Fiecare dintre aceste domenii a constituit subiect de motiune simpla sau de cenzura in Parlament, in ultimul an si jumatate, dar in loc sa il perceapa ca pe un semnal de avertizare, PSD l-a tratat mereu ca actiune populista a celor din opozitie si a expediat subiectele in derizoriu.

Pe de alta parte, toate cele trei ministere raspunzatoare de domeniile respective au fost remaniate cel putin o data in decursul mandatatului, semn ca PSD nu a fost capabil sa gaseasca, in patru ani, o solutie multumitoare pentru populatie si pentru organismele financiare internationale care au constrans politica guvernamentala.

Nici birocratia nu a fost luata in serios de PSD, cu toate ca acum Cozmanca descopera ca in fosta sa ograda ministeriala hatisurile birocratice sufoca cetatenii.

Mai mult, PSD a fost campion in a crea comitete si comisii, diverse organisme interguvernamentale, interjudetene sau regionale, asezate unele peste altele, astfel incat la un moment dat raspunderile au fost atat de diluate incat ar fi imposibil sa se mai stabileasca acum vinovatii.

Adevarul - 25 iunie 2004

In PSD e forfota mare. Aproape fiecare lider pesedist vorbeste despre “ceilalti” vinovati de rezultatele sub asteptari obtinute la locale. Ieri a venit rindul presedintilor PSD Adrian Nastase si Octav Cozmanca sa vorbeasca, fara nominalizari, despre iminente schimbari.

Noutatea ar fi ca, daca pina miercuri se vorbea numai despre responsabili din sinul partidului, de ieri se vorbeste si despre responsabilii din guvern. Strategia pesedista este, se pare, sa abata astfel atentia de la problemele partidului catre alte institutii.

“Pregatim o serie de schimbari care ne vor asigura sanse mai bune pentru a avea succes la alegerile din toamna”. Acesta este anuntul pe care presedintele Adrian Nastase l-a facut, ieri, tocmai din Olanda. Declaratia avea sa fie intarita, la aceeasi ora, dar de la foarte mare distanta, mai exact de la Suceava, de presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca.

Acesta a afirmat ca, in urma analizei la nivel central a rezultatelor alegerilor locale, exista posibilitatea unei remanieri guvernamentale. “Sint citeva segmente pe care nu le-am tratat cu toata seriozitatea”, a spus Cozminca, citat de Mediafax.

Intre acestea, liderul pesedist a invocat problema pensionarilor, a educatiei si a sanatatii, lasind sa se inteleaga ca in aceste domenii ar putea avea loc remanierea. “Premierul va propune solutii. Este posibil sa aiba loc o remaniere guvernamentala. Sintem decisi sa luam masuri foarte clare si radicale pe linie de partid si apoi in plan guvernamental”, a spus Cozmanca.

Surse din PSD ne-au declarat ca unul dintre ministerele care ar putea avea o noua conducere in urmatoarele doua saptamini este cel al Muncii si Protectiei Sociale. Elena Dumitru, fosta membra a PD, ar putea fi inlocuita - sustin sursele noastre. Vizati pentru inlocuire ar fi si Alexandru Athanasiu, ministrul educatiei, si Ovidiu Brinzan.

Amenintarea

Pe de alta parte, Octav Cozmanca a afirmat ca el isi va depune demisia din functia de presedinte executiv daca colegii sai care au realizat contraperformante in alegerile locale nu vor demisiona.

Fara a nominaliza pe nimeni, Cozmanca reaprinde totusi conflictul in PSD, mai multi lideri ai partidului precum Dan Ioan Popescu, Mircea Geoana, Ioan Rus, Vasile Dancu sau Viorel Hrebenciuc avind in mod evident rezultate proaste in alegerile locale. “Voi demisiona eu din functie daca dintre colegii mei care au cele mai mari nerealizari si au realizat contraperformante nu vor demisiona.

E o chestiune de principiu, eu imi dau demisia pentru ca nu pot fi alaturi de oameni de acest fel”, a afirmat Cozmanca. Interesant este ca presedintele executiv al PSD a aratat ca si alti membri ai Delegatiei Permanente sint dispusi sa faca gesturi similare, Cozmanca sugerind astfel constituirea unei noi “tabere” in partid.

“Nu trebuie sa dam dovada de subiectivism, sa ne tinem de scaun. Nu putem adopta politica strutului”, a mai spus Cozmanca. Declaratiile numarului 2 in PSD trebuie citite si in contextul in care numele sau a fost vehiculat zilele acestea printre posibilii responsabili ai esecului de la locale.

In degringolada

In partidul de guvernamint s-a instalat haosul. Nu se stie nici macar cind va fi urmatoarea sedinta a Delegatiei Permanente a PSD. Octav Cozmanca spunea ca sedinta va fi simbata. Serban Mihailescu ne declara ieri ca liderii PSD s-ar putea intruni in cursul zilei de astazi, daca presedintele Nastase (care urma sa vina azi-noapte din Olanda) va lua o decizie in acest sens.

O alta varianta ne-a fost furnizata ieri de Vasile Dancu, secretar executiv al PSD, care afirma ca Delegatia Permanenta se va intruni luni sau marti. In fine, ultima versiune ii apartine purtatorului de cuvint al PSD, Titus Corlatean.

Acesta sustine ca reuniunea liderilor partidului “nu ar putea avea loc mai devreme de mijlocul saptaminii viitoare”, Corlatean invocind agenda externa a premierului Nastase si faptul ca analizele filialelor PSD nu s-ar putea incheia pina la inceputul saptaminii viitoare.

Pe ordinea de zi a acestei sedinte figureaza, la primul punct, analiza rezultatelor obtinute de organizatiile judetene in alegerile locale. Surse din PSD sustin ca este de asteptat ca mai multi lideri ai partidului, si din teritoriu, dar si de la centru, sa fie gasiti vinovati pentru scorul sub asteptari obtinut la locale.

Ev. Zilei - 25 iunie 2004