Omul de afaceri Mihail Erbasu, decedat lunea trecuta la vila sa din Snagov in conditii inca neelucidate, a fost inmormintat ieri, la cimitirul minastirii Tiganesti, din Ciolpani. Desi initial s-a vorbit despre sinucidere, aceasta varianta pare acum sa piarda teren, in favoarea ipotezei crimei. Cu atit mai mult cu cit preotii n-au ezitat nici o clipa sa-i faca slujba in biserica.

Misterul din jurul decesului lui Erbasu este tot mai mare, pe masura ce apar noi informatii si noi semne de intrebare legate de ceea ce s-a intimplat in vila de la Snagov.

Ieri, dis-de-dimineata, la sediul central al firmei Erbasu, din cartierul Aviatiei, soseau rudele si prietenii familiei pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Mihail Erbasu. Avocata si, totodata, prietena familiei, Paula Iacob, a venit inca de la ora 10.00. In fata blocului erau aliniate peste 100 de coroane si jerbe de flori.

Printre cei care au venit sa exprime personal condoleante familiei s-au aflat: proaspatul primar reales al sectorului 2, Nicolae Ontanu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Ilfov, Bebe Ivanovici, consilierul prezidential Octavian Stireanu sau fostul primar al Capitalei, Viorel Lis.

La ora 12.00, trei preoti au oficiat o scurta slujba. Dupa ce sicriul a fost dus afara, Alexandru, fiul cel mic, si-a acoperit fata cu miinile, izbucnind in plins. Din cauza caldurii si a oboselii, Elena Erbasu a lesinat. Persoane apropiate familiei ne-au spus ca ea nu mai dormise de trei nopti.

Pe traseul pina la biserica din cartierul Dorobanti, cortegiul mortuar, format din mai multe autocare, microbuze, masini, un camion plin de coroane si jerbe, a fost insotit de politie si urmat de o ambulanta.

Intrucit circumstantele mortii lui Mihail Erbasu nu sint cunoscute cu exactitate, preotii Parohiei “Nasterea Maicii Domnului” au considerat ca omul de afaceri poate fi inmormintat conform datinei crestine. Potrivit traditiei ortodoxe, trupul unui sinucigas nu este primit in biserica, si persoanei respective nu i se oficiaza intreaga slujba. Oficierea a durat mai bine de o ora jumatate.

“Dumnezeu sa faca lumina”

Mai multe rude, prieteni, colegi ai lui Mihail Erbasu au spus un cuvint de omagiu si de ramas bun. Avocata Paula Iacob a tinut un discurs scurt, in care a evidentiat caracterul lui Erbasu, familist, prieten loial, profesionist. “Sa ne rugam la Dumnezeu sa faca lumina in aceasta disparitie misterioasa a lui Erbasu.

Sper ca Dumnezeu ii va pedepsi pe cei vinovati”, a spus Paula Iacob in fata asistentei. Dupa slujba, trupul lui Erbasu a fost scos din biserica pentru a fi inmormintat la cimitirul Manastirii Tiganesti de la Snagov.

Cico Dumitrescu: “Simbata, era negru de suparare!”

La intrarea in curtea Manastirii Tiganesti, de linga Snagov, sotia lui Erbasu a fost intimpinata de maica stareta a manastirii. Aceasta a luat-o in brate si a consolat-o pentru pierderea suferita. Inainte ca sicriul sa intre in curtea cimitirului manastirii, unul dintre prietenii lui Erbasu, amiralul Cico Dumitrescu, i-a cerut scuze lui Mihail Erbasu ca nu a putut sa vina duminica la Snagov.

Amiralul Dumitrescu ne-a explicat ca Mihail Erbasu i-a dat simbata un telefon si l-a chemat la el acasa la Snagov, dar din pacate l-a refuzat deoarece avea o problema. “Erbasu era foarte suparat, cind am vorbit cu el la telefon. Nu pot sa va spun ce am vorbit cu el la telefon, dar era negru de suparare. Era un om cu inima foarte larga, a facut multe donatii.

Ultima oara a dat foarte multi bani pentru un transplant al unei fetite de 16 ani”, ne-a declarat amiralul Cico Dumitrescu.

“Agresiuni fizice exercitate de mai multe persoane asupra omului de afaceri”

Surse extrajudiciare sustin ca medicii legisti le-au solicitat anchetatorilor, insistent, sa se intoarca la vila din Snagov a lui Mihail Erbasu pentru a aduna toate probele. “S-a lucrat de mintuiala, ca la Mihailesti. Legistii i-au trimis pe anchetatori sa caute si alte urme deoarece Erbasu avea pe corp si leziuni provocate de loviri, nu numai leziuni specifice caderii de la inaltime.

Urmele de violenta pot proveni de la agresiuni fizice exercitate de mai multe persoane asupra lui Erbasu”, sustin sursele. (Ondine Ghergut)

Ce stie SRI-ul despre moartea lui Erbasu?

Politistii care ancheteaza moartea lui Mihail Erbasu au luat declaratii vecinilor acestuia la peste 48 de ore dupa ce omul de afaceri a fost gasit mort in piscina casei sale de la Snagov si nu imediat, luni, cum ar fi fost normal. “Abia ieri (n.r. - miercuri) ne-au intrebat ce am vazut, de cind il cunosteam pe Erbasu, daca facea petreceri aici. Am dat declaratie scrisa cu tot ce stiam.

In ultimele zile nu am vazut nimic suspect. Stim ca el a venit simbata aici, dar in rest nimic”, povesteste domnul Albu, vecinul de vizavi al lui Mihail Erbasu.

Un alt vecin al omului de afaceri, Ilie Botog, spune ca simbata la prinz l-a vazut in curtea casei pe Erbasu: “Era pe alee si discuta cu domnul Radu Tudor, administratorul de la Vila 23, dar in rest nu am mai vazut nimic”. Alti vecini povestesc ca l-ar fi vazut pe omul de afaceri chiar la Vila 23 unde, duminica, ar fi mincat si ar fi baut.

Radu Tudor neaga ca ar fi fost gazda lui Erbasu cu citeva ore inainte de moartea acestuia. “Duminica am vorbit cu el, m-a chemat ca voia sa vada ce mai fac. M-a intrebat daca poate sa faca o friptura la mine si i-am spus ca nu-i nici un fel de problema. De duminica la prinz nu am mai vorbit, duminica nu a venit la mine la vila”, ne-a spus Radu Tudor, directorul de la Vila 23.

Tot vecinii lui Mihail Erbasu povestesc ca, in urma cu doua luni, vila acestuia a fost sparta si din ea s-a furat aparatura audio-video.

Vecinii lui Erbasu se intrebau cum de acesta nu-si instalase la poarta sau la intrarea in casa camere de luat vederi, daca tot avea atit de multi bani. “Toate vilele de aici, din jur, au camere de luat vederi la fiecare colt al gardului, nu stiu de ce el nu si-a pus”, se intreaba una dintre vecine.

In capatul strazii pe care se afla vila lui Erbasu, la aproximativ 300 de metri de aceasta, este o alta vila care are numarul 21 si apartine Serviciului Roman de Informatii (SRI). Cel putin teoretic, aceasta vila este pazita de un jandarm, care are misiunea sa inregistreze numerele masinilor care trec prin zona si sa le deschida poarta celor care au voie sa patrunda in interior.

Oare chiar nu stie nimic SRI despre ultimele ore de viata ale lui Erbasu?