Desi Banca Columna a dat faliment de cativa ani, in fostul sediu al acesteia inca se mai fac afaceri paguboase. Societatea de asigurare-reasigurare ARDAF a ajuns sa plateasca chirie de 100.000 de euro pentru sediul din Bulevardul Primaverii nr 29. Banii ajung in conturile Tender SA, proprietarul imobilului, care este si actionar majoritar la firma de asigurare.

Actionarul majoritar al ARDAF va ajunge ca in timp de un an si cateva luni sa recupereze integral, numai din chirie, suma platita pentru sediul bancii falimentare. Si ca si cum aceasta “afacere“ nu ar fi fost destul de reusita, Tender SA a primit de la ARDAF drept garantie cu o luna inainte de incheierea contractului de inchiriere a cladirii peste 900.000 de euro.

Afacerea

In luna octombrie imobilul este inchiriat societatii de asigurare ARDAF. In contractul, datat 1 octombrie 2003, dar nenumerotat, Tender SA inchiriaza societatii de asigurare, pe o perioada nelimitata, imobilul respectiv cu 100.000 euro/luna.

Contractul respectiv, desi era datat 1 octombrie, a fost inregistrat in evidentele ARDAF la data de 29 septembrie, iar in cele ale Tender SA ca fiind incheiat la 26 septembrie 2003. Mai mult, contractul arata ca societatea de asigurare a platit cu o luna inainte de incheierea contractului cu Tender SA (prin cu OP846/26 iulie 2003) suma de 20 de miliarde de lei.

Acesti bani reprezentau “garantia pentru plata chiriei“, pentru un contract de chirie care nu exista. Se pare ca societatea de asigurare si-a dorit sa ajunga neaparat sa inchirieze acest sediu, daca tinem cont de faptul ca ARDAF a mai virat alte 12 miliarde de lei in conturile Tender SA, tot inainte de incheierea contractului de inchiriere.

In total, ARDAF a platit drept garantie pentru un contract inexistent 32 de miliarde de lei, adica peste 900.000 de euro.

Contract beton pentru Tender

Ulterior, cand societatea de asigurare a devenit in sfarsit chirias, suma respectiva a ajuns sa garanteze plata chiriei lunare, a cheltuielilor de administrare si de eliberare a imobilului. Potrivit contractului, “plata se va face din garantie daca chiriasul nu plateste chiria doua luni consecutiv, conditie in care se reziliaza contractul.

Si pentru ca aceasta garantie nu era de ajuns, societatea de asigurare mai este obligata si la achitarea chiriei in termen de cinci zile de la inceperea lunii pentru care s-a calculat, la cursul valutar leu-euro din ziua platii.

Adica in avans! Mai mult, societatea de asigurare trebuie sa se ocupe inclusiv de plata taxelor aferente imobilului, lucrarile de reparatii realizate in interiorul acestuia. In urma parafarii acestui contract, societatea de asigurare a ajuns sa plateasca 100.000 de euro/luna chirie in avans, sa garanteze plata acestei chirii cu peste 900.000 de euro si sa se ocupe si de intretinerea cladirii.

ARDAF a vrut sa cumpere sediul

“In luna august ARDAF a purtat negocieri pentru achizitionarea cladirii din Bulevardul Primaverii nr 29. Plata celor 32 de miliarde de lei a fost facuta catre proprietarul cladirii, societatea Tender SA, in baza unui antecontract de vanzare-cumparare“, ne-a declarat Steluta Racolta, presedintele societatii de asigurare ARDAF.

Ea spune ca ulterior conducerea societatii a reziliat antecontractul. “Am hotarat ca nu este formula cea mai buna sa devenim proprietarii cladirii, deoarece am fi blocat o lichiditate foarte mare pe termen lung. In urma rezilierii contractului toti banii au fost restituiti societatii, in luna decembrie“, a tinut sa precizeze Racolta.

Chiria este enorma

Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, spune ca un metru patrat intr-o cladire de birouri de clasa A, amplasata in zona Charles de Gaulle, Primaverii, Aviatorilor, variaza intre 15-25 de euro/mp/luna. Prin urmare, un calcul simplu arata ca imobilul ar trebui sa aiba 4.000 de mp, ca sa-si justifice chiria chiar si la pretul maxim al pietei.

“Nu am vazut planurile si nu ma pot pronunta exact, insa mi se pare o chirie exorbitant de mare“, a opinat Ureche.

Actionariatul ARDAF SA

Societatea de asigurare-reasigurare ARDAF si-a schimbat structura actionariatului in august 2002. Acum societatea este detinuta de:

Tender SA – 49,55%:

Eurom Bank – 15,17%

SIF Transilvania – 17,28%

Astra Romana Capital SAH – 5,93%

Fondul Oamenilor de Afaceri – 5,29%

Diversi actionari – 6,78%