Umilinta si rusine. Sunt cele doua cuvinte care au fost prezente in orice comentariu din presa germana. Indiferent ca a fost vorba de televiziuni, radiouri sau ziare. Jucatorii care pana miercuri seara au fost antrenati de Rudi Voller au fost luati peste picior de ziaristi, prestatia lor fiind catalogata ca fiind una catastrofala.

Rusinea, deceptia, umilinta sunt sentimentele care reies din articolele din presa aparuta ieri. "Nationalmannschaft" a ratat inca un turneu final de Campionat European, dupa ce, in urma cu patru ani, echipa s-a clasat pe ultimul loc intr-o grupa cu Romania, Anglia si Portugalia.

Cel mai influent cotidian din Germania, "Bild", a titrat cat se poate de categoric: "Rudi, suntem tolomacii Europei!". Citand ceea ce a spus selectionerul Voller la conferinta de presa de dupa meci - "Nu sunt lipit de scaunul acesta!" -, ziaristii i-au cerut sa-si dea demisia. Fapt consumat la ora 3.

30 a zilei de ieri, in finalul unei sedinte la care, pe langa fostul antrenor al Germaniei, a mai participat si Gerhard Mayer-Vorfelder, presedintele federatiei. "Nu trebuie decat sa-i multumim lui Rudi. El a preluat nationala dupa dezastrul de la Euro 2000 si a reusit sa o duca pana la finala Mondialului de acum doi ani", a comentat Mayer-Vorfelder.

Unicul jucator laudat de presa este Michael Ballack, considerat a fi singurul capabil sa coordoneze jocul. De altfel, notele din "Bild" reflecta acest lucru.

Kahn, Lahm si Schweinsteiger au primit 4 (suficient),Worns si Kuranyi au fost notati cu 5 (slab), Friedrich - 6 (nu-si merita banii), in timp ce Nowotny, Hamann, Schneider si Frings au primit nota 7 (nu exista cuvinte pentru a fi caracterizati). Doar Michael Ballack, vedeta de la Bayern MUnchen, a primit nota 2, care s-ar traduce prin "foarte bine". Die Welt: "Noapte amara la Lisabona".

Cotidianul, recunoscut pentru conservatorismul sau, lauda "jocul de combinatii" al cehilor si deplange evolutia timorata a germanilor. Berliner Zeitung: "Adevarul care a iesit la iveala pe teren: vrem, dar nu putem".

A treia forta eliminata

Dupa Spania si Italia, miercuri seara a fost randul Germaniei sa spuna "Adio" competitiei din Portugalia. Nationala lui Rudi Voller este cea de-a treia mare putere fotbalistica a Europei care paraseste competitia inca dupa faza grupelor. Specialistii prezenti pun aceste insuccese pe seama faptului ca toate cele trei echipe mizeaza exclusiv pe fotbalistii din propriile campionate.

Daca Spania si Italia au loturi 100% din Primera Division, respectiv din Serie A, germanii au folosit un singur "stranier", mai exact Dietmar Hamann, care evolueaza la FC Liverpool.