Dupa ce s-a calificat in sferturile de finala in dauna Spaniei, Grecia a realizat aseara inca o surpriza la EURO 2004. Elevii lui Otto Rehhagel au eliminat Franta, detinatoarea trofeului european, si vor juca pentru prima data intr-o semifinala a unui turneu final.

Dupa ce acum doi ani pierdea laurii mondiali, fiind eliminata inca din faza grupelor la CM din Coreea si Japonia, Franta a ramas acum si fara titlul european. In sfertul de finala impotriva Greciei, elevii lui Jacques Santini au parut a astepta prea mult greseala adversarului si nu au mai putut forta nici in momentul in care au fost condusi pe tabela de marcaj.

OCAZII. Desi au avut mai putin posesia balonului, grecii au avut cele mai mari ocazii ale primei reprize. Barthez a scos de pe linia portii balonul trimis de Katsouranis, portarul francez intervenind salutar si la sutul din vole al lui Fyssas. De partea cealalta, doar Henry i-a dat ceva emotii lui Nikopolidis, si asta doar cu doua minute inainte de pauza.

SURPRIZA. Partea secunda a inceput cu un forcing al “cocosilor“. Henry a sutat din intoarcere putin pe langa bara, pentru ca apoi, oamenii de banda din echipa lui Jacques Santini, Lizarazu si Gallas, sa iasa la rampa si sa ameninte poarta lui Nikopolidis. Desi grecii pareau a fi abandonat orice idee ofensiva, ei au reusit sa deschida scorul in minutul 65.

Atunci, o actiune personala a lui Zakorakis s-a incheiat cu o centrare excelenta pentru Charisteas, care, nemarcat la 7 metri, a reluat cu capul in vinclul portii lui Barthez.

SCHIMBARI. Jacques Santini a schimbat imediat registrul tactic, trecand la o formula cu 3 atacanti, dar jucatorii francezi nu au putut iesi din ritmul lent cu care au inceput meciul. Pe final, grecii au fost ocrotiti si de noroc, lovitura de cap a lui Henry trecand la cativa centimetri de bara portii lui Nikopolidis.