Rezultatele obtinute de PSD in alegerile locale au generat o serie de demisii sau simulari de demisii in partidul de guvernamant.

PSD nu a vorbit nici o clipa de infrangere in alegeri, insa masurile precipitate, demisiile sau remanierea guvernamentala care se pregateste arata o oarecare panica instaurata in partidul de guvernamant.

Cea mai severa masura pomenita de presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca este o remaniere guvernamentala.

El a nominalizat si cateva din domeniile vizate: sanatatea, invatamantul si protectia sociala.

Despre o posibila schimbare vorbise si presedintele partidului, Adrian Nastase, dar doar la nivelul secretarilor de stat.

Intre timp, insa, PSD, pare ca a inteles ca ar fi nevoie de masuri mai categorice si la un alt nivel.

Fastul si aroganta-sanctionate de alegatori

Analistul politic Rodica Ciobanu de la ziarul Adevarul vorbeste despre un moment de debusolare a partidului de guvernamant.

Rodica Ciobanu e de parere ca PSD si-a dat seama ca problemele oamenilor sunt mai importante si ca nu mai poate afisa imaginea unui partid arogant, impanzit de baroni locali si care prefera fastul- cum a fost cazul lansarii candidatilor la alegeri prin spectacole.

Rodica Ciobanu a precizat ca ministerele vizate de remaniere - sanatatea, invatamantul si protectia sociala - sunt ministere cu probleme permanente si ca schimbarea ministrului in fiecare an nu duce la rezolvarea lor.

Toate cele trei ministere au mai fost remaniate cel putin o data in decursul mandatului.

Demisii

In ultimele zile, in PSD a plouat cu demisii.

Mai intai la Timisoara, apoi in mai multe localitati din judetul Vrancea si la Bistrita Nasaud.

O tentativa de demisie a avut si Dan Ioan Popescu, presedintele PSD Bucuresti - unde partidul de guvernamant a suferit cea mai grea infrangere, pierzand primaria generala, paru din cele sase sectoare, dar si controlul in consiliile locale.

Dan Ioan Popescu a declarat insa ca se pune la dispozitia organizatiei, care sa decida daca va mai fi mentinut in functie.

De asemenea, la Suceava, presedintele organizatiei judetene, Gavril Marza, s-a pus la dispozitia Delegatiei Permanente a PSD.

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca a spus, insa, ca se are in vedere si o eventuala sanctionare a ministrului informatiilor publice, Vasile Dancu.

O analiza comparativa intre rezultatele alegerilor si sondajele furnizate de staff-ul de campanie al PSD, din care face parte si fostul ministru al informatiilor publice, arata diferente semnificative, de peste 10 %.