Presedintele Ion Iliescu a refuzat, vineri, la Iasi, sa comenteze rezultatul alegerilor locale, motivand ca asteapta "analize mai serioase" din partea PSD in acest sens, pentru ca pana acum nu au facut decat "tot felul de aprecieri si declaratii". Seful statului a apreciat ca partidele politice nu si-au facut inca bilantul in legatura cu alegerile locale.

Intrebat daca nici PSD nu si-a facut bilantul, Ion Iliescu a raspuns: "Nu, asta nu e bilant. Au facut tot felul de aprecieri si declaratii, nu bilant, nu analiza. Eu astept niste analize mai serioase, mai de fond, pe baza carora sa vad ce anume am eu de spus". Presedintele a precizat insa ca el nu este "mentor" sau "pedagog al partidelor".

"Dar, anumite concluzii se vor impune si in ceea ce ma priveste si in dialogul meu cu partidele, inclusiv cu partidul de guvernamant", a adaugat seful statului. Intrebat daca se poate vorbi despre o "ruptura" in cadrul PSD, Iliescu a raspuns: "Nu vreau sa intru in asemenea discutii".

Cateva ore dupa aceste declaratii ale sefului statului, premierul Adrian Nastase face cateva declaratii cu mesaj cifrat, intr-un interviu livrat agentiei Mediafax. In afara binecunoscutelor consideratii despre ce s-a castigat si ce s-a pierdut la locale, presedintele PSD a lasat sa se inteleaga ca va opera, in perioada urmatoare, schimbari de structura la nivelul conducerii partidului.

Va insemna asta reducerea numarului de vicepresedinti, desfiintarea postului de presedinte executiv, vor disparea astfel pe cale naturala, prin restructurarea posturilor, personaje grele din varful piramidei PSD? Evident, premierul a evitat sa spuna. Iata raspunsul lui A.

Nastase la intrebarea referitoare la masurile interne postelectorale: "Electoratul s-a schimbat, Romania s-a schimbat, trebuie sa ne schimbam si noi. Avem trei directii de actiune. In primul rand, este foarte clar ca sistemul de organizare centrala a partidului nu mai corespunde actualei faze de evolutie a scenei politice.

Avem o structura a conducerii centrale care a functionat perfect in conditiile cand pe scena politica activau 20 de partide nationale. Conducerea centrala este prea difuza, iar criteriile de performanta sunt prea vagi. Este nevoie de schimbarea structurii la varf. Nu ma refer la oameni, ma refer la sistemul de conducere. Avem nevoie de modernizarea sistemului de management.

Stiu ca presa asteapta taieri de capete. Vom analiza cu atentie modul de organizare a partidului, nu "cazuri". In al doilea rand, este imperios necesar sa ne modificam strategia de campanie electorala si modul de operare in teren. In campaniile trecute, a avut un foarte mare rol notorietatea. Era important ca oamenii sa te recunoasca pe o lista cu 100 de partide.

Acum, notorietatea nu mai joaca rolul determinant. Este crucial sa ne imbunatatim munca de partid, sistemul de utilizare a resurselor umane, modul de comunicare cu publicul. Am fost buni uneori in comunicarea cu presa. Dar am uitat ca presa nu voteaza, ci numai publicul voteaza. In al treilea rand, este nevoie sa ne repozitionam pe scena politica.

Este necesar ca faptul ca suntem un partid de stanga sa fie clar afirmat. In Romania a existat teama de a fi confundat cu partidul comunist. Cred ca este clar ca nu suntem un partid comunist, dar suntem de stanga. Credem in rolul comunitatii, nu in primatul individualismului egoist. Credem in binele colectiv, nu in impartirea societatii in bogati si in saraci care nu au nici macar paine".