Viitorul PSD in perspectiva scrutinului din noiembrie nu pare foarte sigur, sustine un raport al Oxford Analytica in posesia caruia a intrat “Evenimentul zilei”. In analiza se arata ca Alianta PNL-PD are sanse sa atraga si mai multe voturi la alegerile generale, daca va reusi in vara sa formeze o miscare din cele doua partide, inca rivale in multe zone.

Analiza subliniaza si lipsa de popularitate, precum si erorile lui Nastase, care s-ar fi dovedit rupt de realitate. Raportul vazut de “Evenimentul zilei” a fost intocmit imediat dupa alegerile locale si poate fi consultat de clientii prestigioasei organizatii britanice: peste 35 de guverne, corporatii multinationale si institutii internationale.

Va prezentam citeva extrase din acest raport, cu mentiunea ca titlurile si subtitlurile apartin redactiei.

Alianta pentru Dreptate si Adevar a obtinut la nivel national mai multe voturi decit PSD in ambele tururi. PSD a cistigat mai multe posturi de primar, dar ele sint cu precadere in zone rurale, in care controlul sau asupra pirghiilor locale ale puterii pot face rezultatul o certitudine. Procentul de posturi de primari detinute de PSD a scazut de la 36% in alegerile din 2000 la aproximativ 28%.

Aceasta statistica mascheaza o diminuare mai accentuata: inainte de alegeri, 65,4% din primari apartineau PSD, datorita migratiei din alte partide. (...)

Nastase, rupt de realitate

Premierul Adrian Nastase conta pe succesul electoral in scopul de a-si lansa propria candidatura pentru presedintie. Lui ii lipseste popularitatea din cauza felului de a fi distant si a averii ostentative (sotia lui, dintr-o familie din fosta elita comunista, este o femeie de afaceri activa).

Nastase a incercat sa incetineasca ofensiva Aliantei punind ministri de rang inalt sa candideze in importantele alegeri din Bucuresti si Cluj. La Cluj, ministrul de interne Ioan Rus a ajuns in turul al II-lea, dar a fost infrint si a plecat din guvern.

Nastase s-a dovedit a fi rupt de starea de spirit populara, facind promisiuni extravagante alegatorilor mai saraci, cind a inceput sa se contureze dimensiunea infringerii din primul tur. (...)

Cu cine se poate alia PSD

In baza estimarilor curente, daca PSD va iesi in alegerile din noiembrie drept cel mai mare partid, va fi foarte departe de majoritatea absoluta si va avea nevoie de aliati cu care sa imparta puterea. Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania (UDMR) are cu PSD o alianta foarte controversata, pe care ar putea-o abandona inaintea alegerilor - altfel, ar putea chiar sa nu intre in parlament.

Partidul Umanist Roman (PUR), condus de influentul mogul de televiziune Dan Voiculescu, pare a fi cel mai probabil partener al PSD intr-o coalitie viitoare. Daca PUR isi poate atenua diferentele pe probleme economice fata de PSD, un pact pare probabil. Cel mai puternic si cel mai controversat aliat potential este Partidul Romania Mare.

El a suferit o remarcabila schimbare de imagine incepind cu luna ianuarie. Sub influenta unor consultanti israelieni, el a trecut de la un nationalism furibund (adesea antisemit) la conservatorism crestin. Exista presupunerea raspindita ca PSD a influentat aceasta schimbare.

Daca poate convinge UE si Statele Unite ca PRM s-a reformat, atunci PSD va cistiga un partener care i-a facut servicii utile si in trecut.

Sanse subtiri la presedintie

Sperantele prezidentiale ale PSD sint mult mai subtiri. Nastase este un candidat reticent. Presedintele se presupune ca ar fi mai presus de politica, iar Nastase ar gasi ca este greu sa pastreze controlul asupra bazelor puterii sale, atit in partid, cit si in stat. In loc de asta, el ar putea alege sa ramina prim-ministru, selectind o personalitate din sport sau cultura drept candidat PSD.

Alternativ, el ar putea face schimb de locuri cu presedintele Ion Iliescu. (...)

PSD se confrunta cu o lipsa de popularitate crescinda, deoarece principalii sai lideri s-au comportat ca si cum ar fi proprietarii resurselor statului, fiind acum extrem de bogati. Si totusi, el are resurse pentru a preveni o infringere electorala, in afara controlului strins asupra mediei electronice. PSD aplica deja o “politica de patronaj” pentru a diviza Alianta pe plan local.

El a incercat si nu a reusit sa rupa PD, prin ademenirea principalelor figuri ale acestuia cu pozitii la alegere in PSD. PNL este vulnerabil, deoarece a absorbit o aripa separatista din PSD (ApR - n.r.), in anul 2000, in rindul careia se afla multi activisti din serviciile de securitate de dinainte de 1989.

Biroul Electoral Central, presupus impartial, se afla acum ferm in miinile PSD si a luat multe hotariri controversate in timpul alegerilor locale. In cele din urma, furtul la vot nu poate fi exclus. Desi conducerea PSD se opune (unei astfel de practici - n.r.) de teama condamnarilor internationale, este o practica normala pentru activistii PSD din citeva fiefuri regionale.

Rezultatele din judetul Vrancea, unde presa independenta a fost hartuita nemilos de seful PSD local, nu seamana deloc cu cele din judetele vecine, unde PSD a pierdut teren. (...)

Alianta, unita in ciuda rivalitatilor

Pentru a pastra initiativa impotriva PSD, intre acum si noiembrie, Alianta trebuie sa arate o capacitate de a guverna bine la nivel local, concepind un program de guvernare care promite sa imbunatateasca traiul zilnic al oamenilor. (...

) Alianta mai are nevoie sa promoveze oameni noi, mai tineri, cu abilitati administrative si economice - indivizi adesea victimizati de PSD deoarece au refuzat sa intre in partid.

Mai presus de orice, are nevoie sa formeze o miscare din doua partide care inca mai sint rivale in multe locuri. Doar in Bucuresti si Cluj au fost candidati comuni ai Aliantei. In rest, doar in turul doi s-au sprijinit unii pe altii candidatii PNL si PD.

In alegerea unui candidat prezidential, Alianta mai trebuie sa depaseasca si faptul ca liderul PD, Traian Basescu, primarul Bucurestiului, este mai popular si mai bine cunoscut decit Theodor Stolojan, de la PNL, desemnat deja drept candidatul Aliantei la Presedintie.

Concluzii

In concluzia studiului, Oxford Analytica arata ca PSD va incerca sa transforme in voturi intrarea Romaniei in NATO si eforturile sale de a asigura aderarea la UE pina in 2007. Totusi, din aceste evenimente nu razbate nici un factor “de bunastare”.

Alegatorii sint nerabdatori si, in noiembrie, s-ar putea orienta catre Alianta in numar mult mai mare decit in iunie, daca aceasta cladeste pe succesele de la localele de luna aceasta.