Ministrul pentru coordonarea SGG, Eugen Bejinariu, a declarat ca problema ineficientei fondurilor locale pentru cofinantarea proiectelor Sapard a fost rezolvata prin adoptarea HG nr. 893/2004 privind garantarea de catre stat a unor credite interne pentru dezvoltarea infrastructurii rurale.

Se acorda garantii pentru 445 de beneficiari, in valoare de 5.259 de miliarde de lei. Consiliile locale au fost instiintate ca trebuie sa refaca declaratia de esalonare, termenul-limita de depunere a acestor declaratii fiind 25 iunie.

Pentru cheltuirea mai rapida a fondurilor, de la inceputul lui iunie, verificarile pe teren nu trebuie sa depaseasca sapte zile pentru o cerere de plata si nu se accepta modificari fata de proiectele tehnice decat daca solutia propusa initial nu poate fi aplicata, a mai spus Bejinariu.

De asemenea, o echipa de verificare are o norma de minimum 12 cereri pe luna si nu se vor tolera situatiile in care consiliile locale prezinta la plata situatii de lucrari ce nu corespund cu constatarile de pe teren, in acest caz contractele putand fi reziliate.

Exista riscul ca unele firme de constructii sa nu-si respecte graficul de investitii. In acest caz, birourile regionale vor identifica firmele respective si acestea nu vor mai putea participa la licitatii pentru SAPARD, a explicat Eugen Bejinariu.