Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat ieri, in ultima zi a sesiunii sale de vara, o recomandare referitoare la bazinele de apa transfrontaliere din Europa, prin care se solicita statelor membre sa-si intensifice cooperarea in vederea realizarii unui management integrat al resurselor de apa transfrontaliere, transmite Rompres.

Cu aceasta ocazie, delegatia Romaniei la APCE a ridicat problema construirii de catre Ucraina a Canalului Bastroe, actiune considerata de partea romana drept daunatoare pentru biosfera Deltei Dunarii si pentru Dunare insasi.

Deputatul roman Carmen Moldovan a atras atentia APCE si Consiliului Europei in legatura cu construirea de catre Ucraina a canalului din Delta Dunarii, "ignorandu-se conventiile internationale" si solicitarile Romaniei de a se initia negocieri pe aceasta tema.

Deputatul roman a cerut Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa adopte in viitorul apropiat o rezolutie cu privire la Canalul Bastroe si sa "descurajeze" Ucraina in acest demers.

Un alt membru al delegatiei Romaniei, Viorel Coifan, a depus o motiune de rezolutie privind potentialul impact advers asupra mediului pe care il poate avea construirea Canalului Bastroe.

La APCE a mai fost depusa o alta motiune de rezolutie a parlamentarului britanic Alan Meale, privind protectia deltelor europene, in care este mentionata si situatia Canalului Bastroe din Delta Dunarii - o regiune aflata in patrimoniul UNESCO din 1991 si care a primit in 2000 din partea Consiliul Europei Diploma europeana pentru zone protejate.

Daca aceasta motiune va fi aprobata intr-una din viitoarele sesiuni ale APCE, se va interzice desfasurarea de lucrari care aduc orice fel de modificari Deltei, fara existenta unor acorduri bilaterale.