Consiliul Europei intervine in cazul canalului Bastroe

de     Ziua
Sâmbătă, 26 iunie 2004, 0:00


Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat ieri, in ultima zi a sesiunii sale de vara, o recomandare referitoare la bazinele de apa transfrontaliere din Europa, prin care se solicita statelor membre sa-si intensifice cooperarea in vederea realizarii unui management integrat al resurselor de apa transfrontaliere, transmite Rompres.

Cu aceasta ocazie, delegatia Romaniei la APCE a ridicat problema construirii de catre Ucraina a Canalului Bastroe, actiune considerata de partea romana drept daunatoare pentru biosfera Deltei Dunarii si pentru Dunare insasi.

Deputatul roman Carmen Moldovan a atras atentia APCE si Consiliului Europei in legatura cu construirea de catre Ucraina a canalului din Delta Dunarii, "ignorandu-se conventiile internationale" si solicitarile Romaniei de a se initia negocieri pe aceasta tema.

Deputatul roman a cerut Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa adopte in viitorul apropiat o rezolutie cu privire la Canalul Bastroe si sa "descurajeze" Ucraina in acest demers.

Un alt membru al delegatiei Romaniei, Viorel Coifan, a depus o motiune de rezolutie privind potentialul impact advers asupra mediului pe care il poate avea construirea Canalului Bastroe.

La APCE a mai fost depusa o alta motiune de rezolutie a parlamentarului britanic Alan Meale, privind protectia deltelor europene, in care este mentionata si situatia Canalului Bastroe din Delta Dunarii - o regiune aflata in patrimoniul UNESCO din 1991 si care a primit in 2000 din partea Consiliul Europei Diploma europeana pentru zone protejate.

Daca aceasta motiune va fi aprobata intr-una din viitoarele sesiuni ale APCE, se va interzice desfasurarea de lucrari care aduc orice fel de modificari Deltei, fara existenta unor acorduri bilaterale.


42 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri