Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat imprumutul in valoare de 135 de milioane de euro acordat grupului austriac Kronospan pentru preluarea fabricilor de prelucrare a lemnului detinute de Gruppo Frati Italia, in orasul Sebes, informeaza Mediafax.

Institutia financiara internationala va acorda un credit de 70 de milioane de euro, restul finantarii urmand sa fie sindicalizata altor banci. Valoarea totala a proiectului, incluzand sumele pentru achizitia, modernizarea unitatilor si extinderea capacitatilor de productie, este de circa 250 de milioane de euro.

Una dintre cele doua fabrici, MDF Sebes Frati SA, produce placi tip MDF (medium density fibreboard, placi de fibra cu medie densitate) si rasini. Cea de-a doua unitate, Sepal SA, este specializata in productia de PAL (placi aglomerate din lemn).

Pentru extinderea capacitatii de productie a MDF Sebes Frati, Kronospan intentioneaza sa aloce cinci milioane de euro. Strategia grupului vizeaza, de asemenea, construirea unei noi linii de fabricatie PAL cu o capacitate anuala de 500.000 metri cubi.

Cele doua fabrici consuma anual, cu actualele capacitati de productie, aproximativ 750.000 de tone de lemn. Unitatile sunt amplasate la periferia orasului, pe o platforma industriala operationala din 1960.

Kronospan Holdings Limited este unul dintre cele mai importante grupuri europene de prelucrare a lemnului. Grupul are activitati in 11 state europene si este prezent in Romania din 1994, prin subsidiara sa din Cipru.